Miljoenenoplichtster Soulsistah gebruikte geld steenrijke Fries voor bruiloft met andere man

Verdachte Tiffany van D. I Tekening: Nicole van den Hout
Verdachte Tiffany van D. I Tekening: Nicole van den Hout
DEN HAAG - Het politieonderzoek naar de eigenaresse van Soulsistah, de Haagse Tiffany van D., startte met een melding bij Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dat bleek maandag in de rechtbank tijdens de eerste pro formazitting in de zaak. De onbekende melder vond het vreemd dat twee ondernemers zonder horecaervaring een futuristisch paviljoen op Scheveningen mochten uitbaten. Van D. wordt verdacht van oplichting van een steenrijke Fries voor 6,2 miljoen euro.
De 49-jarige Tiffany van D. liet de man geloven dat ze een liefdesrelatie hadden, zo denkt het Openbaar Ministerie (OM). Ze leerde hem kennen in 2014. De Haagse onderneemster vertelde de Fries dat ze bedreigd werd door haar ex-partner, ze zou op de hoogte zijn van criminele namen en activiteiten en geld nodig hebben voor beveiliging.
De aanbidder maakte in ruim vijf jaar tijd 6,2 miljoen euro over op de bankrekeningen van Soulsistah. Het geld ging op aan luxe reizen naar onder andere Ibiza, luxe goederen en woonlasten. Van een echte relatie was volgens het OM geen sprake, want in de tussentijd trouwde Van D. met haar 30-jarige zakenpartner en medeverdachte E.M. Het huwelijk werd betaald met geld van de Fries, blijkt uit bankrekeningafschriften.

TCI-melding over Scheveningse beachclub

In november vorig jaar werden Van D. en M. aangehouden, samen met een vrouw van 57, die na een week weer werd vrijgelaten. Ook werden op tien plekken huiszoekingen gedaan. De winkels van Soulsistah op de Frederik Hendriklaan en in The Mall of The Netherlands in Leidschendam gingen per direct dicht.
Soulsistah op de Frederik Hendriklaan is ook gesloten
Soulsistah op de Frederik Hendriklaan is ook gesloten © Omroep West
In de rechtbank bleek maandag dat de zaak aan het rollen kwam door een TCI-melding die bij justitie binnenkwam. Iemand vond het 'vreemd dat twee ondernemers zonder horecaervaring een horecaonderneming startten in Den Haag.' Soulsistah had plannen voor een exclusieve beachclub in het futuristische paviljoen op de Scheveningse Noordboulevard. Na de invallen bleek dat er van deze plannen nog niet veel terecht was gekomen.

Bankrekeningen doorgelicht

Na de TCI-melding lichtte de Financial Intelligence Unit (FIU) de bankrekeningen van Tiffany van D. door. Vervolgens werd de rijke Fries benaderd door de TCI. Hij deed aangifte tegen Van D. toen hij de bankrekeningafschriften van zijn Haagse vriendin zag en ontdekte dat zijn geld naar luxe reisjes en een huwelijk was gegaan.
Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz is er geen sprake van oplichting. Van D. en de Friese miljonair hadden een geldleningsovereenkomst. Daar stond het bedrag van 6,2 miljoen euro in, dat er twee procent rente zou worden betaald en dat het geld bestemd was voor advocatenkosten, beveiligers en de tandarts.

Tinder Swindler

Dat de overeenkomst pas werd opgemaakt in juli vorig jaar, maakt volgens de advocaat van Van D. niet uit. 'Aangever wilde geen belasting betalen, vandaar die overeenkomst. Het kwam hem goed uit.' Volgens de advocaat is de lening rechtsgeldig en is de liefde van Van D. voor de Fries oprecht.
Advocaat Moszkowicz hekelt het feit dat Van D. in diverse media Tinder Swindler wordt genoemd. De bekende Netflix-documentaire, die vorige maand in première ging, vertelt het verhaal van meerdere vrouwen die door Simon Leviev uit Israël zijn opgelicht. Hij deed zich voor als rijke diamantair en lichtte vrouwen over de hele wereld op voor meer dan tien miljoen dollar. 'Ik ben verontwaardigd dat het verhaal van het OM klakkeloos wordt overgenomen en dat ze als Tinder Swindler wordt weggezet.'

Erfenis van 94 miljoen

Volgens de officier van justitie heeft Van D. in december bij de politie een bekennende verklaring afgelegd. 'Ik leef in een leugen', zei ze in een verhoor. Van D. vertelde de Fries dat ze vastgoed bezat en een erfenis van haar opa verwachtte van 94 miljoen euro. 'Maar ze heeft geen eigen vastgoed en de nalatenschap van opa is negatief', zegt de officier maandag in de rechtbank.
De advocaat van Van D. wil dat de Haagse voorlopig wordt vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. De 49-jarige verdachte beaamde dat: 'Ik wil dat vooral voor mijn twee kinderen, eentje is net 18.' Haar dochter die achterin de zaal zit, is in tranen.

Voorlopig vrij

De rechter besluit om Van D. voorlopig vrij te laten. Ze krijgt wel een locatie- en een contactverbod voor de rijke Fries, haar twee medeverdachten en haar ex-partner. De verwachting is dat de zaak pas na de zomer inhoudelijk wordt behandeld.