Doorbraak in moordzaak Oud Ade: tijdstip van overlijden veegt alibi verdachten van tafel

De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan
De politie doet onderzoek op het erf aan de Hofdijklaan © John van der Tol
OUD ADE - Er is een doorbraak in het strafrechtelijk onderzoek rondom de moord op Mimoun Bergoual in zijn woning in Oud Ade. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de 66-jarige man mogelijk enkele uren eerder om het leven is gebracht dan tot nu toe werd aangenomen. Deze conclusie is slecht nieuws voor de vier verdachten in de moordzaak.
Mimoun Bergoual werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn woning aan de Hofdijklaan, waar hij is gewurgd of gesmoord. Volgens forensisch onderzoek zou de moord in de vroege ochtend van 29 december gepleegd zijn. Maar uit camerabeelden boven de snelweg bleek dat de opgepakte verdachten Youssef C. en Stevens C. toen al weg waren bij de woning van Bergoual.
Uit nieuw forensisch onderzoek is nu gebleken dat Bergoual waarschijnlijk eerder al is omgebracht, tussen 21.30 uur de avond ervoor en 3.00 uur op 29 december 2020. Dat sluit wel aan op de tijdstippen dat de auto van de moordverdachten op de Nederlandse snelweg is gesignaleerd.

'Moordmissie opgezet door echtgenote en minnaar'

Naast de twee mannen, zit de 39-jarige weduwe van Bergoual vast. Latifa T. was naar het politiebureau gekomen met het verhaal dat zij en Bergoual thuis waren overvallen en dat ze had weten te vluchten. De vrouw werd al snel zelf verdachte, samen met haar Franse minnaar Zakaria C. (24).
De politie en het Openbaar Ministerie gaan er vanuit dat de twee geliefden de twee via de snelweg gevluchte verdachten, Youssef C. (31) en Stevens S. (48), in de arm hebben genomen om Bergoual om het leven te brengen. Dat tweetal zou op 28 december 2020 vanuit Frankrijk naar Oud Ade zijn gekomen voor hun moordmissie. De politie vond DNA van Youssef C. onder een vingernagel van het slachtoffer. Steven S. zou de auto hebben gereden.

Zaak pas eind 2022 behandeld

Maandag vroegen de advocaten van Latifa T., Zakaria C., en Youssef C., die de moord ontkennen, om hun vrijlating uit voorarrest. Dat verzoek werd opnieuw door de rechtbank verworpen. De vierde verdachte Steven S. kwam enkele maanden geleden wel vrij uit voorarrest. De zaak wordt inhoudelijk pas eind dit jaar behandeld.
Mimoun Bergoual
Mimoun Bergoual © Familie