Marktplaatsverkoop levert geen geld op, maar kost verkoper 1500 euro

Pincode intoetsen
Pincode intoetsen © Omroep West
DEN HAAG - Door op een link te klikken om één cent over te maken tijdens een Marktplaatsverkoop, is een man uit het Gelderse Hoevelaken maar liefst 1500 euro kwijt geraakt. Criminelen hebben via die nep-link toegang tot zijn bankgegevens en daarmee zijn rekening gekregen. Het geld is opgenomen bij een automaat bij winkelcentrum De Stede in Den Haag.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 8 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het 52-jarige slachtoffer wil iets verkopen op Marktplaats. Een geïnteresseerde koper vraagt hem om een cent over te maken om te controleren of hij betrouwbaar is, voordat de koop wordt gesloten. De man doet dat en vult zijn bankgegevens in via een link die hij krijgt. Maar er volgt een foutmelding.
Even later krijgt hij een bericht van de bank: er is een nieuwe telefoon aan zijn rekening gekoppeld. Als hij de bank belt om dat te controleren, blijkt het al te laat: er is 1500 euro weg. Het geld is opgenomen in Den Haag, door een man die kennelijk via een bankapp toegang heeft gekregen tot de rekeningen van het slachtoffer. Hij heeft daarom geen pas nodig om drie transacties van 500 euro te doen; hij doet dat door middel van het scannen van een QR-code op de geldautomaat en wat handelingen in de bankapp op zijn telefoon.