Peiling: Hart voor Den Haag blijft aan kop, fors verlies dreigt voor VVD

Stemmen in het Oude Stadhuis in Den Haag
Stemmen in het Oude Stadhuis in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Met nog minder dan een week te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen blijft Hart voor Den Haag op kop liggen in de peilingen. De partij van Richard de Mos zou als er nu verkiezingen worden gehouden negen zetels krijgen in de Haagse gemeenteraad. Dat is er een meer dan nu. De VVD, nu nog samen met Hart voor Den Haag de grootste partij in de stad, dreigt een fors verlies te gaan leiden. De liberalen hebben nu nog zeven zetels, verloren er in de vorig peiling al één en nu opnieuw één. Dat betekent dat de VVD straks nog maar vijf zetels zou overhouden.
Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de Haagse gemeenteraad. Daaraan namen tussen 15 en 27 februari van dit jaar 1.237 inwoners van Den Haag deel. Omdat de VVD in de peiling twee zetels verliest, zou D66 de tweede partij in Den Haag worden. Die partij zit nu met zes mensen in de raad. In de vorige peiling zou dat aantal gelijk blijven; nu boeken de democraten één zetels winst.
Nieuwste peiling in Den Haag: Hart voor Den Haag op kop, D66 tweede partij | Graphic: Omroep West
Nieuwste peiling in Den Haag: Hart voor Den Haag op kop, D66 tweede partij | Graphic: Omroep West
Door het virtuele verlies is de VVD in Den Haag ongeveer even groot als GroenLinks, de PvdA en de Partij voor de Dieren. Die vier partijen, stelt I&O, 'ontlopen elkaar weinig'. GroenLinks zou namelijk stabiel blijven op vijf zetels. De PvdA zou evenals de Partij voor de Dieren op vier zetels uitkomen. Van de nog kleinere partijen zou de PVV weer iets groeien: van twee naar drie. Het CDA doet het nu ook iets beter en dan de vorige peiling en kan daarom rekenen op twee zetels, evenveel als de Haagse Stadspartij. De SP staat in de nieuwste peiling op één zetel. en ook de ChristenUnie/SGP staat stabiel op één zetel.
De PvdA zou evenals de Partij voor de Dieren op vier zetels uitkomen. | Graphic: Omroep West
De PvdA zou evenals de Partij voor de Dieren op vier zetels uitkomen. | Graphic: Omroep West

Ruim twintig procent twijfelt nog

Van de nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zou alleen DENK in de gemeenteraad komen. Die partij is volgens de peiling goed voor twee raadsleden, dat aantal is wel met een verlies van één ten opzichte van een maand geleden. Forum voor Democratie haalt net als bij de vorige peiling niet de kiesdrempel van 2,2 procent.
Van de nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zou alleen DENK in de gemeenteraad komen. | Graphic: Omroep West
Van de nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zou alleen DENK in de gemeenteraad komen. | Graphic: Omroep West
Voor de partijen staat er met nog bijna een week te gaan tot de verkiezingen nog wel wat op het spel: ruim een vijfde van de inwoners die gaan stemmen heeft nog geen keuze voor een partij gemaakt. Op dit moment zegt 68 procent van de ondervraagden 'zeker' te gaan stemmen. Maar of de opkomst ook daadwerkelijk zo hoog wordt, betwijfelen de onderzoekers. 'Als we kijken naar de scores in 2018, waar 65 procent van de Haagse kiezers zei 'zeker' te gaan stemmen, weten we dat dit een overschatting is. Op grond van de peilingen en daadwerkelijke opkomst in 2018 denken we dat deze dit jaar niet sterk zal afwijken van de 48 procent uit 2018', stellen ze.

Wonen, veiligheid, armoede en klimaat belangrijk

Sinds de peiling van februari is er weinig veranderd in de onderwerpen die de Hagenaars belangrijk vinden. 'Betaalbaar wonen' staat nog steeds op nummer één. Andere thema's voor de kiezer zijn 'veiligheid, criminaliteit en openbare orde', 'armoedebestrijding, werk en inkomen' en 'duurzaamheid, klimaat, energiebesparing'.
De eerste peiling in aanloop naar de verkiezingen van volgende week werd op 8 februari gepubliceerd. Toen was ook Hart voor Den Haag/Groep de Mos de grootste partij met negen zetels. Dat was een winst van één. De VVD en D66 stonden een maand geleden nog samen op de tweede plek met allebei zes zetels. De PvdA en GroenLinks zouden toen beide vijf zetels krijgen in de Haagse raad. Het CDA stond op een verlies van twee en zou er nog maar een overhouden.

Huidig aantal zetels

Hart voor Den Haag en de VVD zijn op dit moment de grootste partijen in de Haagse raad met zeven zetels. D66 heeft er zes, GroenLinks vijf, CDA, PvdA en Haagse stadspartij hebben er drie. Partij voor de Dieren en PVV hebben twee zetels. Islam Democraten, ChristenUnie/SGP, SP, NIDA, Partij van de Eenheid, Groep Hoijnck van Papendrecht en Groep Roopram hebben allemaal één zetel.
Hart voor Den Haag denkt toch nog veel groter te kunnen worden dan de peiling laat zien. De partij gaat nog steeds uit van vijftien zetels. 'Als échte volkspartij worden we altijd te laag gepeild', aldus lijsttrekker Richard de Mos. Volgens hem staat daarbij ook iets op het spel. 'We moeten voorkomen dat de zittende macht na de verkiezingen doodleuk met elkaar verder gaat. In deze peiling houdt de huidige coalitie van landelijke partijen een kleine meerderheid.'

Gevaar

GroenLinks, een andere partij die het goed doet, ziet juist het tegenovergestelde. 'Hart voor Den Haag als potentieel grootste partij is een gevaar voor kwetsbare Hagenaars. Alles wat GroenLinks voor daklozen, mensen met schulden en kinderen die opgroeien in armoede heeft behaald mag niet verloren gaan', stelt lijsttrekker Mariëlle Vavier. Zij sluit daarom samenwerking met Hart voor Den Haag uit en roept ook andere progressieve partijen op om dat te doen.