Verdachten van Poolse autobandbende zwijgen op eerste dag van monsterproces

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
WADDINXVEEN - Het grote proces tegen de Poolse drugsbende uit het Groene Hart startte dinsdag met veel verdachten die zich beriepen op hun zwijgrecht. De verdachten zouden cocaïne en hasj hebben vervoerd naar het buitenland door de drugs in reservebanden van vrachtwagens te verstoppen.
Voor het monsterproces heeft de rechtbank in Den Haag twee weken uitgetrokken. Tijdens de eerste procesdag op dinsdag waren alle dertien verdachten, haast allemaal afkomstig uit Polen, in de rechtbank aanwezig. De bendeleden wonen veelal in Waddinxveen en Bodegraven. Ook een uitzendbureau uit Bodegraven is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte.
De drugssmokkel werd ontdekt toen één van de verdachten een band van een vrachtwagen liet repareren bij een garage in Gouda. Het personeel vond daarin drugs. Vervolgens begon de politie de Poolse drugsbende af te luisteren. In juni 2020 werd de bende opgerold, nadat een vrachtwagen bij Hamburg door de Duitse douane aan de kant was gezet. Die vond 211 kilo hasj en ruim 35 kilo cocaïne in de reservebanden die in het voertuig lagen.

Drugstransport naar Noorwegen, Spanje en Frankrijk

Daarna werden tijdens verschillende politieacties in Nederland tien Polen aangehouden. Ook werden meerdere panden in onder andere Bodegraven, Woerden, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn en Bergambacht doorzocht. De politie vond daarbij een vuurwapen, een kwart miljoen euro cash, tientallen kilo's harddrugs en honderden kilo’s softdrugs. Ook troffen ze bij de invallen reservebanden en apparaten aan om vrachtwagenbanden te lichten.
Volgens het Openbaar Ministerie werden door de bende twee drugstransporten naar Noorwegen georganiseerd. Verder zouden de verdachten betrokken zijn geweest bij onderschepte transporten in Spanje en Frankrijk. Dinsdag beriepen veel verdachten zich, via de Poolse tolk, op hun zwijgrecht. Een 27-jarige Poolse vrouw uit Bodegraven, die contant geld op bankrekeningen stortte en auto’s voor andere verdachten had gehuurd, was een van de weinigen die wel wilde praten. 'Ik wilde alleen maar mensen helpen. Ze kwamen naar me toe, omdat ik Nederlands spreek', vertelde ze aan de rechtbank. 'Ik wist niet dat het mis was.'

Stratenmakerswerk of werken in een kaasfabriek

De vertegenwoordiger van het uitzendbureau uit Bodegraven wist niet dat werknemers van het bedrijf betrokken waren bij de drugssmokkel. 'Daar heb ik nooit niks van gemerkt', zei hij. Hij wist niet beter dan dat ze stratenmakerswerk deden of in een kaasfabriek stonden. Het Openbaar Ministerie maakt over enkele dagen haar strafeisen bekend.