'Behoud de Scheveningse Pier en laat de gemeente meebetalen'

De Pier van Scheveningen
De Pier van Scheveningen © John van der Tol
DEN HAAG - De Pier op Scheveningen zit in de harten van heel veel mensen. Dat blijkt uit de uitslag van een enquête op de site van Omroep West. Van de mensen die de vragenlijst invulden, is 75 procent voorstander van het behoud van het iconische bouwwerk. Ook mag de Pier de gemeenschap best wat geld kosten, vindt een meerderheid. Onlangs werd duidelijk dat de Pier in slechte staat verkeert en mogelijk over een paar jaar niet meer veilig is.
De enquête heeft van 2 maart tot en met 9 maart op de site van Omroep West gestaan en is 3029 keer ingevuld. De vragen gingen niet alleen over de Pier, maar ook over hoe mensen het wonen in Den Haag ervaren. De uitslag van de enquête is voer voor het Haagse Woondebat dat op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart wordt uitgezonden op Radio West en Den Haag FM. Hierin gaan lijsttrekkers in gesprek met bewoners, organisaties en ondernemers. De uitzendingen zijn op beide dagen van 18.00 uur tot 19.00 uur te beluisteren.
Een paar weken geleden kwamen er alarmerende berichten uit het Haagse stadhuis. Grote delen van de Scheveningse Pier moeten op korte termijn worden vervangen of gerepareerd, anders is het bouwwerk al voor 2025 niet meer veilig voor bezoekers. Omroep West vroeg in een enquête naar jouw mening en die is duidelijk: de Pier moet volgens de meesten blijven bestaan.
Op de vraag of de Pier behouden moet blijven antwoordde 75 procent 'ja'. Volgens 23 procent is het niet nodig dat de Pier blijft en 2 procent heeft geen mening. De Pier is in particulier bezit van ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed. Toch vindt een meerderheid van 69 procent dat de gemeente Den Haag financieel moet bijdragen aan het behoud ervan. 27 procent is daar tegen en 4 procent heeft geen mening.

Woningen op de Pier

Over de vraag hoe de toekomst van de Pier eruit moet zien zijn de meningen verdeeld. Een kleine meerderheid (57 procent) wil het liefste dat de Pier teruggaat in de tijd en een openbaar toegankelijke wandelpromenade in zee wordt. Een percentage van 20 procent wil liever een (kostbare) renovatie om de Pier te houden zoals hij nu is en 19 procent vindt dat het bouwwerk afgebroken moet worden, zodat er rust aan de kust ontstaat. Over het plan om woningen op de Pier te bouwen is weinig enthousiasme. Slechts 5 procent ziet daar wat in.
De vragenlijst is voor het overgrote deel ingevuld door Hagenaars (77 procent), maar ook inwoners van onder meer Zoetermeer, Katwijk, Westland. Gouda en Leiden lieten hun mening achter. Van de Hagenaars die de enquête invulden komen de meesten uit het stadsdeel Scheveningen (642), gevolgd door stadsdeel Centrum (383) en Segbroek (278).
Verder vroegen wij in de enquête naar de mening van Hagenaars over het wonen in de stad. Veel bewoners zijn tevreden over Den Haag. De stelling 'Den Haag is een aantrekkelijke stad om in te wonen' werd door 82 procent met 'helemaal eens' of 'eens' onderschreven. De nabijheid van het strand werd het meeste genoemd (2004 keer) als pluspunt van Den Haag, gevolgd door de nabijheid van voorzieningen (1418 keer) en het groen (1160 keer).

Parkeergelegenheid

Minder blij zijn de Hagenaars met het parkeren in de stad. Het gebrek aan parkeergelegenheid werd het meest (948 keer) genoemd als minpunt van Den Haag. Ook de drukte in de binnenstad en Scheveningen is voor velen (927 keer) een ergernis, net als de vieze straten (854 keer).
De staat van de Pier is zorgelijk. Om de Pier in zijn huidige vorm weer vijftig jaar te laten meegaan, is een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro nodig,. Ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed (KWV) is eigenaar van de Pier en ziet drie mogelijkheden: compleet slopen, nieuwbouw of een beperkte renovatie. De voorkeur van de ontwikkelaar gaat uit naar een volledig nieuwe en grotere Pier met meer attracties. Ook zou er worden gedacht aan woningen bouwen op de Pier. De optie waarbij de Pier helemaal wordt gerenoveerd, valt voor KWV af gezien 'het verlieslatende verdienmodel'.