Taakstraf geëist voor koolmonoxidedood van 38-jarige Pool

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist tegen Reis K. (46) uit Den Haag. Volgens de officier van justitie is hij verantwoordelijk voor de dood van een 38-jarige Poolse man. De Pool overleed in maart 2019 aan een koolmonoxidevergiftiging in een de ruimte die K. verhuurde aan de man.
K. verhuurde de ruimte boven zijn kapsalon aan de Weimarstraat in Den Haag illegaal aan de 38-jarige Pool. Vrienden van het slachtoffer kwamen op 7 maart 2019 langs bij de woonruimte, omdat zij al een paar dagen geen contact met de Pool kregen. Eenmaal in de woonruimte troffen zij de man levenloos aan op bed. Uit onderzoek bleek dat hij aan een koolmonoxidevergiftiging was overleden. De koolmonoxidewaarden in de ruimte waren zelfs zo sterk dat de politieagenten die op de melding afkwamen onwel werden en naar het ziekenhuis moesten.
Uit onderzoek bleek later dat de slecht onderhoude cv-ketel de oorzaak van de koolmonoxide in de woonruimte was. Volgens het OM had K. deze jaarlijks moeten onderhouden. De Hagenaar dacht zelf dat de eigenaar van het pand verantwoordelijk was voor de cv-ketel. Maar volgens het huurcontract was K. hier zelf verantwoordelijk voor. 'Dat wist ik helemaal niet', was zijn reactie.

Luid zoemend geluid uit de ketel

Ondanks dat de Hagenaar de ketel niet jaarlijks liet controleren, was er volgens hem in 2017 nog wel een monteur langs geweest. 'Hij zei dat er bepaalde onderdelen moesten worden vervangen en dat heeft hij gedaan.' Maar bewijs van de onderhoudsbeurt ontbreekt. Het bonnetje heeft hij weggegooid en op de ketel is nooit een keuringssticker geplakt. 'Ik wist niet dat dat moest', voegde K. toe.
Daarnaast beweerde K. dat hij niets vreemds aan de cv-ketel heeft gemerkt. 'Het was wel een oud ding, maar hij deed het gewoon', vertelde hij in de rechtbank. Volgens de politie kwam er een luid zoemend geluid van het apparaat vandaan. 'Daar wist ik niks van', reageerde K. voor de derde keer tijdens de rechtszaak.

Alarm koolmonoxidemeter en hoofdpijn

Het bewijs tegen K. wordt ook versterkt door de bovenburen van het Poolse slachtoffer. Zij hebben aangegeven dat het alarm van de koolmonoxidemeter regelmatig zou zijn afgegaan. Ook zou het slachtoffer tegen vrienden vaak hebben geklaagd over hoofdpijn. 'Ze hebben nooit wat tegen me gezegd', reageerde K. daarop. 'Als ik het niet weet, hoe kan ik er dan wat aan doen?', vroeg hij zich hardop af.
Volgens het OM verhuurde K. de ruimte alleen om het geld. 'De verdachte beweert uit vriendendienst de ruimte boven zijn kapsalon te hebben verhuurd. Maar daar moest het slachtoffer flink voor betalen', zei de officier van justitie. Volgens de Hagenaar kreeg hij slechts honderd euro per maand van de Pool. 'Ik heb het niet expres gedaan', zei de Hagenaar tot slot. De advocaat van K. vroeg om zijn vrijlating. De uitspraak is over twee weken.