Soldaten, tank en legerboten op strand Scheveningen voor filmopname

Vandaag vinden opnames voor de promovideo plaats met de deelnemers van TeamNL
Vandaag vinden opnames voor de promovideo plaats met de deelnemers van TeamNL © Omroep West
DEN HAAG - Wie donderdagmiddag langs het Scheveningse Zuiderstrand loopt, moet niet schrikken van de militaire voertuigen. Een tank, boten en helikopter van Defensie zijn daar vanwege de opnames van de promovideo van de Invictus Games. Dat internationale sportevenement voor fysieke en mentaal gewonde veteranen vindt dit jaar plaats op 16 april in het Zuiderpark.
In 2022 vinden de Invictus Games voor het eerst sinds twee jaar weer plaats. Door de coronacrisis werden de Games van 2020 in Den Haag tot tweemaal toe uitgesteld. Met het einde van de crisis in zicht lijkt het erop dat de veteranen zich nu weer van hun beste kant kunnen laten zien. Daarom wordt er voor de promovideo flink uitgepakt.
'We filmen vandaag met de deelnemers van TeamNL', zegt Lienke van Santvoort, woordvoerder voor de Invictus Games. Op het strand zijn daarom ook een boxer (een soort tank) en een aantal friscs (militaire motorboten) te zien. De opnames van donderdag zijn, net als de Invictus Games zelf, al eens uitgesteld. Eigenlijk zouden die 14 februari plaatsvinden. 'Maar dat ging toen niet vanwege storm Eunice', zegt Van Santvoort. Publiek is niet toegestaan bij de opnames.
Openingsfilm Invictus Games gedraaid op Scheveningse strand: 'Laten zien dat we er zijn'

'Veerkracht van militairen laten zien'

Een van de hoofdrollen in de video is weggelegd voor Afghanistan-veteraan, rolstoelbasketballer en -boogschutter Jacco van der Klift. In de video wordt hij in zijn rolstoel door zijn Invictus-collega's en mariniers van boord gehaald en het strand op getild. Zijn deelname aan de Invictus Games ziet hij als een krachtig signaal.
Ik denk dat dit van ons uit een manier is om aan Nederland te laten zien wat wij kunnen en doen. We zijn niet verslagen en kunnen altijd nog verder. Het laat de veerkracht zien die wij hebben als militairen en oud-militairen. Dat we ieder obstakel kunnen overwinnen, zelf als je gewond bent geraakt.'
Afghanistan-veteraan Jacco van der Klift is één van de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games
Afghanistan-veteraan Jacco van der Klift is één van de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games © Omroep West

Verbroedering staat centraal

Volgens Van Santvoort doet de openingsceremonie van de Invictus Games niet onder voor die van de Olympische Spelen. 'Je kunt ze met elkaar vergelijken. Er komen 500 deelnemers uit twintig landen. Het wordt een mooi evenement waarbij deelnemers zichzelf gaan overwinnen. De verbroedering tussen de deelnemers staat centraal. Dat is toch waar het, zeker in deze tijden, om gaat. Ze zoeken met elkaar naar hun eigen overwinning.'
Claartje Bakker is creative director voor de begin- en eindceremonies van de Invictus Games en daarmee het brein achter de promovideo. Zij wil laten zien hoe de deelnemers aan de Invictus Games er weer bovenop komen door elkaar, vrienden en familie, maar ook door sport.
'Het idee achter de video is de 'lifeline'. Dat is bijvoorbeeld de lijn op een medische monitor in het ziekenhuis en de lijn op je hand die je levensloop bepaalt, maar ook de lijn die je uitgooit om je kameraden te helpen, zoals de militairen in onze video doen. Die lijn leggen we door de stad in vier video's die we tijdens de ceremonie laten zien.'