Den Haag laat mensen uit de bijstand samenwonen zonder risico op verlies uitkering

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Per 1 juni is het in de gemeente Den Haag voor mensen uit de bijstand mogelijk om 'op de proef' maximaal zes maanden samen te wonen, zonder dat dat gevolgen heeft voor hun uitkering. Op die manier wil de gemeente meer maatwerk leveren en moet onder meer de druk op de woningmarkt afnemen.
'Mensen in de bijstand die gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliezen nu nog hun bijstandsuitkering. Zij durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie', zegt wethouder Arjen Kapteijns van sociale zaken.
Met de nieuwe regeling wil de gemeente inwoners met een uitkering die gaan samenwonen de kans bieden om een proefperiode van drie maanden aan te vragen. Als dat bevalt, kunnen ze de periode met nog eens drie maanden verlengen. Als ze later nog een keer gebruik willen maken van de regeling, moet er sprake zijn van een tussenperiode van negen maanden.
Wethouder Arjen Kapteijns
Wethouder Arjen Kapteijns © GroenLinks

Goed voor de woningmarkt

De proefperiode kunnen ze gebruiken om administratieve zaken te regelen zonder angst dat hun uitkering verlaagd wordt of helemaal wordt stopgezet. Bijvoorbeeld het opzeggen van huurcontract, het zoeken van een school voor kinderen of de overschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Na afloop van de periode wordt de uitkering afgestemd op de nieuwe woon- en leefsituatie.
'Met deze regeling laat de gemeente deze mensen uitproberen of samenwonen werkt, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Mocht het samenwonen bevallen, dan kan dit een positieve bijdrage leveren aan de vermindering van de druk op de woningmarkt.'

Terugwerkende kracht

Wie gebruik wil maken van de regeling, moet dat melden bij de gemeente. Mensen die al zijn gaan samenwonen maar dat nog niet gemeld hebben, krijgen tot 1 januari 2024 een periode van drie maanden om dit alsnog te doen. Er is dan geen sprake van terugvordering of een boete.
Het college hoopt dat de de nieuwe regeling een 'simpele en regelluwe oplossing' blijkt. 'Met deze regeling sluit het college aan op de wensen en verschillende vragen van de gemeenteraad om de Participatiewet te verruimen en de door de raad aangenomen motie ‘maak vaart met de afschaffing van de kostendelersnorm.'

PvdA wil verder gaan

Met de proef voert Kapteijns een motie van PvdA-raadslid Janneke Holman uit. Zij zegt in een reactie blij te zijn. Maar zou ook graag zien dat Den Haag net als bijvoorbeeld Rotterdam veel verder gaat. Dat kan door de hele kostdelersnorm af te schaffen. Dat zou onder meer betekenen dat ook ouders die kinderen in huis hebben onder de 21 niet meer worden gekort. 'Andere gemeenten tonen echt lef, in Den Haag blijft het nu een beetje aanmodderen', zegt Holman. 'De huidige regels leiden tot schrijnende situaties. Dat moeten we niet willen.'