Haagsche Keuken hit op TikTok, duizenden zien Chef kaaskogel, patatje pinda en kapsalon maken

Chef van de Haagsche Keuken
Chef van de Haagsche Keuken © Omroep West
DEN HAAG - Met vrolijke kookfilmpjes heeft de Haagsche Keuken inmiddels meer dan 200.000 volgers op TikTok. Chef is de man achter dit kanaal, maar wie hij is blijft geheim. Hij draagt altijd een tijgermasker. Op zijn eigen unieke wijze, met gooi-en-smijtwerk en onvervalst Haags accent kookt Chef klassiekers als patatje pinda, Hollandse gehaktballen, Haagsche kaaskogel of een kapsalon. Voor Omroep West maakt hij speciaal de klassieker 'Broodje ei met ui'.
Vrolijk ontvangt de hobbykok ons in zijn keuken. Chef (echte naam bekend bij de redactie) filmt hier zijn culinaire avonturen die hij vakkundig tot een lengte van 60 seconden monteert. Tijdens de eerste lockdown in 2020 begon hij met het maken van zijn kookvideo's. 'Het allereerste recept was volgens mij een Indonesische nasi, die ik goed had verpest. Dus daarom ging die waarschijnlijk viraal. Die had ik niet volgens het boekje gemaakt.'
Haagsche Keuken hit op TikTok, duizenden zien Chef kaaskogel, patatje pinda en kapsalon koken
Snel volgden andere video's op zijn kanaal de Haagsche Keuken, die ook in de smaak vielen bij het TikTokpubliek. Zo is zijn filmpje van de Dorito kip/kaas knaller meer dan een half miljoen keer bekeken. Chef heeft wel een visie. 'Er zit ook veel jeugd op TikTok, die namaken wat ik kook. Die kan je niet veertig ingrediënten bij elkaar laten zoeken.' Vandaar dat hij eenvoudige gerechten klaarmaakt. En wat is eenvoudiger, maar typisch Haags, dan een broodje è met ùi?

Koken met één hand

De 29-jarige Hagenaar heeft zijn eigen unieke kookstijl. 'Ik hou van gooien en smijten in de keuken. Het hoeft van mij allemaal niet netjes.' Met zijn rechterhand jongleert Chef een vergiet, terwijl hij in zijn linkerhand de telefoon vasthoudt waarmee hij alles filmt. 'Ik kook heel veel met één hand en dat heeft nadelen, er gaat weleens wat mis.' Vlak daarvoor sneuvelt een ei op de keukenvloer.
Een nieuw ei wordt hard gekookt, de ui in stukjes gehakt, een broodje in de airfryer gebakken en zorgvuldig belegd met de belangrijkste ingrediënten, ei, ui en mayonaise. Wanner Chef klaar is met koken en filmen, monteert hij de video en spreekt die in. Hij verzint ook nieuwe Haagse woorden. Een airfryer noem ik een hittehijger, een ui noem ik een tranenbal. Peen noem ik een oranje fakkel en magnetron noem ik een hittecabine. Zo heb ik nog een heel palet aan woorden die ik eruit gooi.

Masked Chef

Als Chef zelf in beeld komt is dat altijd met een tijgermasker op. Je zou hem ook de Masked Chef kunnen noemen. In het dagelijks leven werkt Chef op een administratiekantoor, bijna niemand weet wie achter het masker schuilt. Ook voor zijn volgers is het een mysterie wie hij is.
'Ik had nooit verwacht dat mijn TikTok-account zo viraal zou gaan. Mensen waren heel erg benieuwd hoe het gezicht achter de filmpjes eruit zag. Toen heb ik gezegd, als ik 250.000 volgers heb dan krijgen jullie mijn kop te zien. De démasque komt in zicht, want het de Haagsche Keuken heeft nu 203.700 volgers. 'Nog een kleine 50.000 volgers erbij, dan gaat het masker af', belooft Chef.