Blinden kunnen zelf het uitzicht vanaf de Pier ervaren met teksten in braille

© Gemeente Den Haag/Jurriaan Brobbel
DEN HAAG - De Scheveningse Pier krijgt een reling met teksten in braille, zodat blinden en slechtzienden zelf het uitzicht over het strand en de zee kunnen ervaren. Het eerste deel is donderdag onthuld door wethouder Kavita Parbhudayal en cabaretier Vincent Bijlo, die zelf blind is. Er staat een gedicht van de Haagse stadsdichter Sjaak Kroes op, die het uitzicht beschrijft. In de zomer komen er meer teksten bij, die door inwoners van Den Haag kunnen worden ingestuurd.
De wethouder kwam in Napels op het idee, toen ze daar braille-teksten op een brug zag. 'Ik ben heel trots dat Den Haag er nu ook zo'n geweldig initiatief bij heeft. Braille op De Pier is in de eerste plaats voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Tegelijkertijd laten we hiermee ook zien dat we het belangrijk vinden dat iedereen in Den Haag mee kan doen', zegt Parbhudayal.
'Je blijft kijken tot je de overkant ziet, tot ze opdroogt, ze glinstert de zon en de maan soms trekt ze zich terug, maar altijd spoelt ze weer aan, in alle kleuren blauw, golft de liefde in je ogen', luidt het eerste gedicht dat op de reling is te vinden.

Je eigen tekst insturen

Om komende zomer meer teksten te kunnen plaatsen, roept de gemeente inwoners op om in maximaal 120 tekens te vertellen hoe zij het uitzicht zien, voelen of ervaren. De winnende teksten worden in braille geplaatst en zijn straks ook via een QR-code te beluisteren. Inzendingen kunnen tot 1 mei ingestuurd worden. Meer informatie en de spelregels zijn hier te vinden.
Vincent Bijlo en Kavita Parbhudayal onthulden de eerste tekst
Vincent Bijlo en Kavita Parbhudayal onthulden de eerste tekst © Gemeente Den Haag/Jurriaan Brobbel