Den Haag wil huizen op plek MegaStores

Winkelcentrum MegaStores in Den Haag
Winkelcentrum MegaStores in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil winkelcentrum MegaStores bij Den Haag Hollands Spoor deels slopen en vervangen door woningbouw. Dat staat in de ontwikkelvisie voor Laakhavens die wethouder Anne Mulder vrijdagochtend aan de gemeenteraad heeft gepresenteerd.
'Onze stad groeit. Steeds meer mensen willen wonen en werken in Den Haag', zegt wethouder Mulder. 'Daarom breiden we onze stad uit. Niet aan de rand van de stad, maar tussen onze drie stations. De Laakhavens, bij station Hollands Spoor, spelen hierin een belangrijke rol.'
Het college heeft een aanzienlijke wensenlijst voor het gebied. Zo moeten er niet alleen ongeveer 9.000 nieuwe woningen bijkomen, maar ook kantoren, scholen, winkels, een park, speelplekken en recreatiemogelijkheden. 'Zo zorgen we dat het fijn wonen blijft.'

Deel wordt gesloopt

Het is niet zo dat het gehele MegaStores-complex tegen de vlakte gaat. Een deel wordt gesloopt en vervangen door woningbouw. Het wijkwinkelcentrum en de woonwinkels die er nu nog zitten moeten wat de gemeente betreft gewoon terugkeren in het gebied. Het doel is om zo'n 30.000 vierkante meter 'kleinschalige bedrijfsruimte' te behouden.
'Er wordt gestuurd op het bouwen van duizenden woningen voor een brede doelgroep. Zo is er aandacht voor (internationale) studenten en starters, doorstromers, samenwonende stellen, ouderen en stadsgezinnen', zegt wethouder Mulder.
Een maquette van de ontwikkelvisie van de gemeente
Een maquette van de ontwikkelvisie van de gemeente © Gemeente Den Haag

Nieuwe raad moet besluit nemen

De plannen van de gemeente hebben als doel om Laakhavens te ontwikkelen tot 'een levendig stuk stad waar mensen met plezier wonen, werken, studeren en ontspannen'. Het gebied is opgedeeld in vier deelgebieden.
Helemaal concreet zijn de plannen nog niet, ze moeten nog door de gemeenteraad. Het is nog niet bekend wanneer zij een oordeel over de plannen vellen. Volgens een bestuurswoordvoerder van de gemeente heeft dat te maken met de aankomende verkiezingen. 'De nieuwe raad zal na de verkiezingen besluiten wanneer dit onderwerp wordt behandeld', aldus de woordvoerder.