Haagse Hindoes vieren Holifeest dit jaar weer (bijna) als vanouds

Tijdens het feest gooien mensen gekleurd poeder over elkaar heen
Tijdens het feest gooien mensen gekleurd poeder over elkaar heen © ANP
DEN HAAG - Na een sobere viering vorig jaar wordt het Holifeest in Den Haag volgende week vrijdag weer als vanouds gevierd in Wijkpark Transvaal. Duizenden hindoes en bezoekers van binnen en buiten de stad trekken dan naar het park om Holi-Phagwa in te luiden en gekleurd poeder over elkaar heen te gooien.
'We gaan het weer ouderwets gezellig met elkaar vieren', vertelt een enthousiaste Amar Soekhlal, voorzitter van Stichting Holi Samen. 'De zon gaat schijnen, het wordt prachtig weer. Het gaat eruitzien als voorgaande jaren. Er komt een groot podiumprogramma met een heel multicultureel aanbod.'
Dat het feest er dit jaar précies zo uit gaat zien als voorgaande jaren is echter nog niet helemaal zeker. Zo is het nog niet helemaal duidelijk of de massale, kleurrijke optocht door kan gaan. Doordat de situatie door corona tot voor kort nog erg onzeker was, konden de voorbereidingen niet allemaal op tijd worden genomen. 'We proberen het nog wel, maar het wordt lastig. De kans is niet heel groot', legt Amar uit.

Multicultureel en kleurrijk festival

Tijdens het Holifeest staan kleur en de multiculturele samenleving centraal. Normaal gesproken wordt er tijdens de optocht rijkelijk gestrooid met gekleurd poeder en water.
De viering is daarom volgens Amar erg toepasselijk op Den Haag. 'De kleuren symboliseren de multiculturele stad Den Haag. In de Haagse kleuren komen groen en geel voor. Voor ons is geel de kleur van gezondheid en voorspoed, en groen de kleur van vruchtbaarheid. Die elementen komen ook terug in de viering. De kleuren symboliseren ook de etnisch gekleurde stad die we hebben.'
Holi Phagwa duurt twee dagen en wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gevierd. Op de eerste dag wordt het verhaal van prins Prahlad verteld. Dat laat zien dat het goede altijd het kwade overwint. Deze dag heet de Holika Dahan en dan steken hindoes een grote brandstapel aan. De tweede dag is het Holifeest. 's Ochtends wordt er met het as van de brandstapel gespeeld. In de middag staan de festiviteiten in het teken van het water, want water staat voor leven. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen, wens je die persoon een kleurrijk leven toe en je zegt daarbij Subh Holi, wat betekent: Gelukkig Nieuwjaar!

Bevrijding, maar geen onvrijheid

Ondanks de beperkingen die er nog zijn, verwacht de organisatie een mooie zeventiende viering van het Holifeest zoals die voor het laatst in 2020 plaatsvond. In 2021 werden de mogelijkheden nog flink beperkt door de heersende coronamaatregelen. Inmiddels zijn die grotendeels afgeschaft, wat het thema van dit jaar, 'bevrijding' misschien wel extra toepasselijk maakt.
Daar is Amar zelf nogal voorzichtig mee. 'De coronatijd was een hele nare periode waarin we ons allemaal hebben moeten aanpassen, maar ik wil niet spreken van onvrijheid. Dat is wat de mensen in Oekraïne nu ervaren. Onze vrijheden waren nog springlevend.'

Vrije toegang

Ondanks alle beperkingen trok het Holifeest volgens Amar vorig jaar alsnog tussen de 6.000 en 7.000 bezoekers. Dit jaar verwacht hij er meer, maar hij houdt daarbij wel een slag om de arm. 'Het is natuurlijk wel zo dat nog niet iedereen "los" is van corona, dus daar houden we rekening mee. We hopen desondanks dat er heel veel mensen komen.'
Het festival is vrij toegankelijk voor alle bezoekers. Omdat het evenement in de buitenlucht plaatsvindt, is er ook geen sprake van controle op het coronatoegangsbewijs.