Accijnsverlaging moet pijn aan de pomp verzachten

© ANP
DEN HAAG - Het kabinet gaat per 1 april de accijnzen op brandstof verlagen om zo een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen. Voor de mensen bij de benzinepomp komt die steun geen seconde te vroeg, de afschuw over de torenhoge prijzen was groot: 'Ik vind het te gek en het wordt steeds gekker.' Donderdag werd nog gezegd dat de accijnzen op 1 juli verlaagd zouden worden.
Het kabinet trekt 2,8 miljard euro uit voor koopkrachtherstel dit jaar, meldde minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad. Van dat geld wordt een deel gebruikt om de accijnzen op brandstof per 1 april te verlagen. Benzine wordt 17 cent goedkoper, diesel 11 cent.
'Ik heb een wat grotere auto, dan kom je tegenwoordig niet meer weg met 150 euro', vertelt een man die zijn tank volgooit. Een andere klant bij de pomp is gelaten: 'Als je de weg op moet, dan moet je wel. En als je het niet kunt betalen, houdt het op. Dan is het de benenwagen of de fiets.' Een rijschoolhouder overweegt om zijn lesprijzen te verhogen, een taxichauffeur vreest dat hij een andere baan moet gaan zoeken.
Bekijk hier meer reacties op de hoge brandstofprijzen:
Automobilisten schrikken van de hoge prijzen aan de pomp
Dit weekend worden benzine en diesel bij veel pompen wel weer iets goedkoper. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers gaan de adviesprijzen van zeker drie grote oliemaatschappijen zaterdag met meerdere centen omlaag.
De literprijs voor Euro95 (E10) zou 4 cent zakken bij de partijen. Een andere aanbieder houdt zijn prijzen evenwel constant. Ook is er nog een grote oliemaatschappij waarvan nog geen nieuwe prijzen binnen zijn. Bij diesel kunnen automobilisten op basis van de voorlopige cijfers rekenen op een prijsdaling tot wel 6 cent.