Economie in Haaglanden blijft achter: 'Meer samenwerking nodig'

De Binckhorst in Den Haag
De Binckhorst in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De economische groei in de regio Haaglanden blijft achter bij de rest van Nederland. Daarom moeten bedrijfsleven, onderwijs en overheid meer en nauwer gaan samenwerken. Bovendien moeten ze kiezen om te investeren in gebieden waar de regio sterk in is. Dat kan leiden tot meer groei én meer welvaart, blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek in opdracht van The Economic Board The Hague.
Terwijl de economische groei in heel Nederland de afgelopen jaren gemiddeld 1,9 procent per jaar was, bleef die in de Haaglanden 'beperkt' tot 1,3 procent. Reden voor het onafhankelijke adviesorgaan The Economic Board The Hague om te onderzoeken hoe dat kan.
Uit een analyse van RaboResearch, de onderzoeksafdeling van Rabobank, blijkt eigenlijk dat de regio 'alle ingrediënten' in huis heeft voor een sterkere economie. Er zijn grote onderwijsinstellingen. Er is veel bedrijvigheid in het Westland en de Bollenstreek. Er zijn vernieuwende ondernemers en instituten als ESA ESTEC, Leiden Bio Science Park, TU Delft en in het Central Innovation District in Den Haag. 'De regio Haaglanden heeft een enorme potentie', aldus de onderzoekers. 'De ingrediënten voor meer economische dynamiek zijn in huis.'

'Zwakke verbindingen'

Toch moet er ook nog veel gebeuren. Want de economie van Haaglanden stokte vooral door 'zwakke verbindingen en samenwerkingen'. De verschillende economische sectoren werken onderling niet goed samen en grote en kleinere bedrijven weten elkaar nog niet goed te vinden. Daardoor is er te weinig vernieuwing.
Daarnaast sluiten de wensen van bedrijven en de arbeidsmarkt nog niet goed op elkaar aan. De vernieuwende ondernemers vragen om hoogopgeleide werknemers, terwijl de regio veel middelbaar opgeleiden kent. Verder dreigt een tekort aan ruimte voor bedrijven omdat er veel woningen moeten worden gebouwd. Bovendien praten overheid, onderwijs en politiek te weinig met elkaar.

Goede visie

De onderzoekers adviseren daarom dat die partijen samen een gedeelde visie ontwikkelen voor de hele regio en die ook gaan uitvoeren. Belangrijk daarbij is dat dat de regio veel meer dan nu een 'profiel' krijgt. Ze willen daarbij bouwen op een paar sterke pijlers die er nu al zijn: de economie en bedrijvigheid rondom gezondheid en veiligheid.
Dat is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor de welvaart in Haaglanden. Het maken van een keuze voor deze sectoren zorgt zo ook voor meer 'goede banen, mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, ruimte voor wonen en werken en waardering voor de kwaliteit van de leefomgeving, zoals schone lucht en veiligheid'.

Prijzen

De resultaten van het onderzoek werden vrijdag gepresenteerd tijdens een grote bijeenkomst in het World Forum The Hague. Daarbij werden ook Haagse Parels uitgereikt, een jaarlijkse prijs van de gemeente Den Haag voor bedrijven en zelfstandige ondernemers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de economie. Dierenspeciaalzaak Avonturia de Vogelkelder en portemonneemaker Secrid kregen allebei een onderscheiding. 'Op beide bedrijven zijn we erg trots', aldus wethouder Saskia Bruines (Economische zaken).