GroenLinks grote winnaar in Leiden: 'Ongelofelijk en ontzettend dankbaar'

Het stadhuis van Leiden
Het stadhuis van Leiden © ANP
LEIDEN - In Leiden is GroenLinks met afstand de grootste partij geworden. De partij gaat van 8 naar 10 zetels en laat daarmee de voormalig grootste partij D66 achter zich. D66 had voorheen 9 zetels, maar zakt nu terug naar 6 en is daarmee nog wel de tweede partij in Leiden. De derde partij wordt de VVD, die een zetel ziet verdwijnen en op 5 komt.
PvdA en Partij voor de Dieren komen allebei op 4 zetels, laatsgenoemde boekt daarmee 1 zetel winst. Ook Partij Sleutelstad pakt 1 zetel extra ten opzichte van de vorige vier jaar en komt met 3 zetels in de raad. De SP in Leiden verliest een zetel en komt op 2. Nieuwkomer Studenten voor Leiden (SVL) komt binnen op 2 zetels. De ChristenUnie behoudt haar enige zetel.
Bij GroenLinks is de stemming euforisch. 'Ongelofelijk. Leiden heeft massaal gestemd voor een groener Leiden en een eerlijker Leiden', zegt lijsttrekker Ashley North met een brede glimlach op zijn gezicht. 'Ik ben sprakeloos van de mooie uitslag die we hebben geboekt. We hebben ons enorm ingezet voor een groenere stad met meer parken en bomen, maar ook voor een autoluwere stad en een betere cultuursector. Het lijkt erop dat dat nu wordt beloond, daar ben ik ontzettend dankbaar voor.'
GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North na de verkiezingsuitslag
GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North na de verkiezingsuitslag © Omroep West
Ook vindt de GroenLinks-fractievoorzitter dat er nog werk aan de winkel is. 'We willen het verder waar gaan maken.' Of dat met dezelfde coalitie met D66 en PvdA gaat gebeuren, weet North nog niet. 'We hebben ontzettend fijn met ze samengewerkt, maar ik vind het ook belangrijk dat we open kijken naar alle partijen in de raad. Er zijn nieuwe partijen bij, er hebben partijen gewonnen. Dus ik vind het belangrijk om open dat gesprek in te gaan om te kijken hoe we Leiden de komende vier jaar op een fijne manier gaan besturen.'

Studentenpartij blij: 'Ongekend'

De lijsttrekker van nieuwkomer SVL, Mitchell Wiegand Bruss, kan zijn geluk niet op. 'Het is echt ongekend', zegt hij trots. 'Ik ben zo ontzettend blij. Iedereen om je heen zegt wel dat je 2 zetels gaat halen, maar als het moment daar is ga je aan alles twijfelen. Maar binnenkomen met 2 zetels had ik niet aan zien komen.' De studentenpartij kaapt vermoedelijk zetels weg bij D66, die van 9 naar 6 zetels zakt. 'Ik denk inderdaad dat we daar zetels vandaan hebben gehaald, maar dat is terecht ook', vindt Wiegand Bruss die verwacht dat de 2 zetels tot de vroege uurtjes gevierd zullen worden. 'Ik denk wel dat het laat wordt', lacht hij.
In de onderstaande tool zie je de uitslag van de gemeente Leiden. De tool staat standaard ingesteld op het behaalde percentage van het totaal aantal stemmen. Naast de uitslag kun je zelf ook bekijken welke coalities er mogelijk zijn op basis van de resultaten.