Met muziek en chocolade stemmen binnen harken voor gemeenteraadsverkiezingen

Campagne voeren in het centrum van Hillegom
Campagne voeren in het centrum van Hillegom © Omroep West
REGIO - Van flyers tot bloemzaadjes en van brassband tot chocolade. Dit weekend gooien politieke partijen alles in de strijd om potentiële kiezers te laten stemmen op hun partij. In de Hoofdstraat in Hillegom trok een bont gezelschap van gekleurde jassen zaterdag door de winkelstraat om de de kiezers te overtuigen van hun standpunten. En in Gouda was er zelfs een heuse verkiezingsmarkt.
In de winkelstraat van Hillegom worden de kiezers overspoeld met flyers. Maar BevolkingsBelangen Hillegom gooit het over een andere boeg. 'Wij geven geen folder, maar een lekker chocolaatje van de beste chocolatier van Nederland met een logo van onze partij', vertelt Jan van Rijn, de nummer twee van de partij. 'En het werkt heel goed als je aan mensen vraagt: wilt u een chocolaatje? Negen van de tien mensen zegt dan toch 'ja' en dan kan ik meteen even vertellen over onze partij en onze standpunten.'
Niet alleen de lokale partij in Hillegom probeert de kiezer over de streep te trekken met chocolade, ook Gouda Positief geeft chocolade weg op de verkiezingsmarkt in Gouda. 'Mensen hebben altijd zin in chocola. Wie zeg daar nou nee tegen', zegt een lid van Gouda Positief dat zaterdag ook campagne aan het voeren is.
Laatste kansen voor partijen om stemmen binnen te harken voor gemeenteraadsverkiezingen

Wonen, wonen en wonen

Maar niet alleen chocolade wordt ingezet om stemmen te winnen. Naast heel veel folders en flyers, deelt de Partij voor de Dieren in Gouda bloemzaadjes uit en zet de lokale Partij van de Arbeid rozen en een brassband in om kiezers te winnen. 'Het is ingewikkeld om een lang praatje te houden met mensen. Ik merk dat veel mensen toch hun vertrouwen in de politiek een beetje hebben verloren en niet gaan stemmen', vertelt Wouter Kraidy van de Partij voor de Dieren in Gouda. 'Zo'n campagneactie helpt dan toch om een wat langer praatje te kunnen maken.'
Volgens de campagnevoerders is er één onderwerp waarover vooral wordt gesproken tijdens zo'n praatje: wonen, wonen en wonen. 'Het gaat heel erg over de woningbouw. Want waar kan je woningen neerzetten in Hillegom als je ook de bollenvelden wilt behouden?', zegt Karin Hoekstra van het CDA in Hillegom.' Bijna al haar andere collega's in Hillegom Gouda beamen dat. 'De woningcrisis speelt heel erg', voegt Kraidy van de Partij voor de Dieren in Gouda toe.

Oekraïne relativeert gemeenteproblemen

Daarnaast is de oorlog in Oekraïne erg actueel bij de lokale politici tijdens het campagne voeren. 'Het is best wel een moeilijke tijd om campagne te voeren. De oorlog in Oekraïne speelt bij veel mensen en relativeert veel gemeentelijke onderwerpen, zoals een stoeptegel of plantenbak die in de weg staat. Dat stelt dan helemaal niets voor', legt Van Rijn van BevolkingsBelangen Hillegom uit.
'We moeten wat soberder het gesprek voeren, merk ik. Mensen hebben nu veel aandacht voor wat er in Oekraïne gebeurt. We gaan het gesprek dus zeker aan vandaag, maar wij proberen niet te opdringerig te zijn', valt Rory Semrek van D66 Hillegom bij.

'Vier de democratie'

Ook in Gouda merken ze dat de situatie in Oekraïne speelt bij deze gemeenteraadsverkiezingen. 'Het zit steeds in je hoofd dat er een oorlog aan de gang is. Dus wij doen niet te uitbundig, maar wij voeren wel gewoon campagne', voegt Petra Hamm van de ChristenUnie in Gouda toe.
Toch zorgt de oorlog in Oekraïne ook voor dankbaarheid bij de lokale politici in de winkelstraten. 'Aan de andere kant vier je de democratie nog eens extra. Bij deze wil ik dan ook een oproep doen: Maak gebruik van onze democratie, stem en vier de democratie!', zegt Van Rijn van BevolkingsBelangen Hillegom trots.

Verwachtingen hooggespannen

Naast het campagne voeren, wordt in de winkelstraten ook al vooruit gelopen op de uitslagenavond van woensdag. 'Wij zijn de op twee na grootste partij in Hillegom en wij gaan nu zeker voor hoger', zegt Maarten Dijkshoorn van Bloeiend Hillegom stellig. En ook in Gouda zijn de verwachtingen hooggespannen. 'Wij waren vier jaar geleden de grootste partij en dat hopen wij nu weer te worden', roept Evert Bobeldijk van D66 Gouda boven de brassband uit.