Harde confrontaties tijdens lijsttrekkersdebat over bevolkingsgroei Den Haag: 'Nou moet u ophouden!'

Omroep West Lijsttrekkersdebat
Omroep West Lijsttrekkersdebat © Omroep West
DEN HAAG - Het lijsttrekkersdebat van Omroep West leidde zaterdagavond tot harde confrontaties tussen de leiders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de overige partijen. Vooral de PvdA, DENK, GroenLinks en de VVD zochten de aanval op de grootste partij van de stad.
Tijdens het lijsttrekkersdebat in Theater Dakota in Zuidwest, dat zondag wordt uitgezonden op TV West, gingen elf politici met elkaar in debat over verschillende thema's. Zo ging het over het weren van auto's uit de stad, de toekomst van de Pier op Scheveningen, de woningcrisis, de bevolkingsgroei, het afvalprobleem en de energietransitie.
De meeste partijen die aan het debat deelnamen, willen de groei van de bevolking de komende jaren niet afremmen. Alleen Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de PVV willen daar een stokje voor steken.

'Er wordt zondebok-politiek bedreven'

Lijsttrekker Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) gooide de knuppel in het hoenderhok door in een één-op-één-debat met DENK-lijsttrekker Nur Icar te stellen dat de toestroom van kansarmen moet stoppen. 'De mensen uit Oekraïne, dat zijn echte vluchtelingen', zei De Mos. Hij vindt dat deze oorlogsvluchtelingen wel moeten worden opgevangen in de stad.
Richard de Mos: toestroom van kansarmen moet stoppen
Icar stelde vervolgens dat Den Haag als 'internationale stad van vrede en recht' het aan haar stand is verplicht 'om bepaalde dingen te doen'. Daarmee doelde hij op het opvangen van vluchtelingen uit andere gebieden dan Oekraïne. 'Er wordt zondebok-politiek bedreven', beet de DENK-lijsttrekker De Mos toe.

'Het is asociaal'

De Mos somde vervolgens de huidige problemen op: 'Er is een tekort aan agenten, leraren en zorgpersoneel. Het absorptievermogen is bereikt.' Daarop greep GroenLinks-lijsttrekker Mariëlle Vavier in. 'Het is asociaal', reageerde ze op de stelling van De Mos. 'Die nieuwe mensen die erbij komen, dat zijn trouwens ook expats en internationale studenten', nuanceerde ze.
Harde confrontatie tijdens lijsttrekkersdebat over bevolkingsgroei Den Haag

'Nou moet u ophouden!'

De opmerkingen van De Mos schoten ook bij lijsttrekker Martijn Balster (PvdA) in het verkeerde keelgat. 'Het zijn vluchtelingen. Gevlucht voor oorlog...' Hij kon zijn zin nog niet afmaken of De Mos kwam er tussendoor: 'Nou moet u ophouden!', riep hij door zijn microfoon. 'Hij moet geen valse tegenstellingen opwerpen!'
Vervolgens zocht ook de VVD de confrontatie op. De nummer drie op de lijst, Frans de Graaf, beweerde dat de plannen van De Mos om de bevolkingsgroei te remmen onrealistisch zijn. 'De stad kan geen slagbomen neerzetten', zei hij. Volgens De Mos kan dat wel, want als je nieuwkomers niet een woning aanbiedt, dan heeft dat een remmende werking.

'Stadsdelen zijn veranderd in onherkenbare islamitische enclaves'

D66 ziet de groei van de bevolking niet als een probleem. Maar de overlast die ontstaat door overbewoning, die moet wel worden aangepakt, zei lijsttrekker Robert van Asten. Toen de gemoederen weer even leken bedaard, deed de PVV er toch nog een schepje bovenop. 'Hele stadsdelen zijn veranderd in onherkenbare islamitische enclaves', zei lijsttrekker Sebastian Kruis. 'Wij willen niet bouwen, bouwen, bouwen. In plaats van mensen uit Afghanistan en Syrië huisvesten, zullen we eens een keer kiezen voor de eigen mensen?'
Omroep West Lijsttrekkersdebat
Omroep West Lijsttrekkersdebat © Omroep West
Het CDA moest daar niets van hebben. Lijsttrekker Hilbert Bredemeijer zag vooral de oververhitte woningmarkt als een probleem om de bevolkingsgroei te accommoderen. 'Vroeger, tijdens andere collegeperiodes, werden er 4.000 woningen per jaar gebouwd. Tijdens het vorige college (Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, red.) waren het er maar 1.800, maar nu zitten we in het huidige college (VVD, D66, GroenLinks, PvdA en CDA, red.) weer op een acceptabel niveau', aldus de CDA'er, die en passant een compliment uitdeelde aan wethouder Balster (PvdA) die zich hiervoor in het college inzet.
Lijsttrekker Robert Barker van de Partij voor de Dieren merkte op dat er grenzen zijn aan de groei van de stad. Een van die grenzen is de leefbaarheid. 'Wij willen dus niet bouwen in het groen', zei Barker. Hij stelde dat dit nu wel in de stad gebeurt. 'In Zuidwest en op andere plekken wordt in het groen gebouwd. Maar laten wij het groen koesteren en de leefbaarheid vooropstellen.'
Het debat is zondag 13 maart om 13.00 uur te zien op TV West (Ziggo-kanaal 30). Vervolgens wordt het om de twee uur herhaald. Het debat is vanaf zondag ook integraal terug te kijken via de site en app van Omroep West. We hebben het debat in delen opgesplitst.
Grote Haagse partijen willen Richard de Mos niet opnieuw als wethouder