Kweker verkoopt half miljoen Oekraïense tulpen: 'Opbrengst naar Oekraïense kweker en Giro555'

De tulpen uit Oekraïne zijn aangekomen in Roelofarendsveen
De tulpen uit Oekraïne zijn aangekomen in Roelofarendsveen © VidiPhoto
ROELOFARENDSVEEN - Kweker Joost Wesselman uit Roelofarendsveen heeft een half miljoen tulpen overgenomen van een tulpenkweker uit Oekraïne. Wesselman wil ze komende week allemaal verkopen en de opbrengst is dan voor 80 procent voor de kweker en 20 procent voor Giro555.
Via een collega hoorde Wesselman over de onverkoopbare partij in Oekraïne. 'Die kweker handelt veel met Oost-Europese landen en dat ligt nu stil. Dus als we dat hier alsnog kunnen verkopen dan helpen we hem een handje', zegt woordvoerder Luc van Saase. Een half miljoen tulpen is ongeveer twee vrachtwagens vol. 'Die zijn komende week nog goed te bewaren in de koeling, maar daarna moeten ze toch wel weg zijn.'
Op de website de kweker staat te lezen: 'De tulpen uit Oekraïne worden normaal gesproken gebroeid en lokaal verkocht voor onder andere Internationale Vrouwendag. Door de oorlog in Oekraïne is de verkoop echter helemaal stilgevallen.' Bestellingen zijn mogelijk voor 50, 100 of 150 stuks a 20, 30 en 40 euro.
Afgelopen vrijdag zijn de tulpen aangekomen in Roelofarendsveen. De kweker uit Oekraïne kent Wesselman niet persoonlijk, maar hij heeft zijn kwekerij in Drohobytsj, in het westen van het land zo'n vijftig kilometer van Lviv. 'Voor zover ik het weet is daar nog geen oorlog, maar hij zal het zeker niet makkelijk hebben', aldus Van Saase.