LIVE | Verkiezingen: Haagse politici willen dat Scheveningse Pier blijft

Stadsgesprek Den Haag
Stadsgesprek Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Vanaf maandag 14 maart zijn de stemlocaties open voor de gemeenteraadsverkiezingen. De campagnes van de partijen zijn in volle gang om jou over de streep te trekken om op hun te stemmen. De eerste stembureau's in de regio zijn vanaf 7.30 uur open gegaan. Stemmen kan tot en met woensdag 16 maart. Alles over de verkiezingen lees je bij Omroep West.

Opkomst in Den Haag loopt op tot 7,5 procent

Tussen maandagochtend en dinsdag 18.30 uur heeft 7,5 procent van de stemgerechtigden in Den Haag gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tot en met woensdag 21.00 uur kunnen in heel Nederland nieuwe gemeenteraadsleden gekozen worden. Maandag en dinsdag is er vervroegd stemmen, met name voor mensen met een zwakke gezondheid die de drukte op woensdag dan kunnen ontlopen.

Scheveningse Pier moet blijven, maar wie betaalt renovatie?

Vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui vond dinsdagavond het tweede deel van het Haagse Stadsgesprek plaats. Dat de Scheveningse Pier moet blijven staan, daarover waren de twaalf aanwezigen het wel met elkaar eens. Maar wie moet de broodnodige renovatie dan betalen: de ontwikkelaar of de gemeente? Daarover verschilden de lijsttrekkers en verschillende vertegenwoordigers uit de stad flink van mening.
Namens D66 opperde lijsttrekker Robert van Asten om er een stadsreferendum over te houden. 'We hebben het over een investering van 40 miljoen euro, daar moet je met de hele stad over praten. Dat kan goed in een stadsreferendum.' Voor de voorzitter van de Vereniging van Strandtentexploitanten Martin Wörsdörfer ligt het echter niet zo simpel. 'De ontwikkelaar wist toen die het kocht al dat hij hier iets mee zou moeten. Die 40 miljoen euro is een openingsbod, je moet je nooit gek laten maken door de ontwikkelaar.'
De tweede stelling van presentatoren Lot van Bree en Tjeerd Spoor richtte zich op het weren van de auto uit de stad. 'We kunnen niet anders', beaamde Anil Soekhoe van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Den Haag de weg die D66-wethouder en lijsttrekker Van Asten de afgelopen jaren is ingeslagen. Om dat voor elkaar te krijgen moet er meer openbaar vervoer komen, deelauto’s en meer ritjes op de fiets. 'Je kunt prima met drie kinderen en twee boodschappentassen op de fiets, daarvoor heb je de auto echt niet nodig', aldus bewoner Roos Padmos uit Scheveningen.

Richard de Mos heeft gestemd

Richard de Mos, lijsttrekker van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, heeft dinsdagmiddag zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij deed dat bij het Roemer Visscher College in het Haagse Moerwijk. Zijn stem ging naar zijn running mate Rita Verdonk, is te zien op een foto op Twitter.
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd de partij van De Mos met acht zetels de grootste in Den Haag. Ook nu is de partij de virtuele koploper in de hofstad, zo blijkt uit meerdere peilingen.
Richard de Mos deponeert zijn stem in de verkiezingscontainer
Richard de Mos deponeert zijn stem in de verkiezingscontainer © ANP

Tweede dag vervroegd stemmen begonnen

Dinsdag is de tweede dag van start gegaan waarop stemgerechtigden in Nederland hun stem kunnen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om 7.30 uur gingen zo'n 1700 stembureaus in 334 gemeenten in Nederland voor de tweede dag op rij open. Om 21.00 uur sluiten de stembureaus weer.
Om de spreiding van kiezers te bevorderen zijn de stemlokalen ook bij deze verkiezingen drie dagen open. Op woensdag zijn de meeste stembureaus open, zo'n 8800, en brengen naar verwachting ook de meeste mensen hun stem uit.
Een Hagenaar brengt zijn stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen
Een Hagenaar brengt zijn stem uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen © ANP

Opkomst Den Haag na eerste stemdag: 3,3 procent

Op de eerste dag dat er kon worden gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen is 3,3 procent van de inwoners van Den Haag gaan stemmen. Dat meldt het ANP. Van de vier grote steden (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) heeft Den Haag hiermee de grootste opkomst tot nu toe behaald. De stembureaus sloten maandagavond om 21.00 uur de deuren.
Net zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, kan er bij de gemeenteraadsverkiezingen weer vervroegd worden gestemd op maandag en dinsdag vanwege corona. De verwachting is dat het deze dagen rustiger is dan op woensdag. De stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden woensdag overdag al geteld.

Stadsgesprek Den Haag: 'Uw wethouder is niet eens in Moerwijk geweest'

Vanuit de Centrale Bibliotheek aan het Spui vond vanavond het Haagse stadsgesprek plaats. Op Radio West gingen lijsttrekkers en bewoners van de stad met elkaar in gesprek. Bijvoorbeeld over de grote bouwplannen voor Zuid-West. Is daar wel ruimte voor extra woningen, meer groen én nieuwe voorzieningen? En waarom worden de huidige woningen niet gerenoveerd in plaats van slopen en nieuwe woningen?
De aanwezigheid van lijsttrekker en bouwwethouder Martijn Balster (PvdA) zorgde al snel voor een stevig debat. 'In Zuid-West wonen mensen, het is geen braakliggend terrein, hoor', beet wijkbewoner Kristin de Winter hem toe. 'Er moeten mensen die arm en kwetsbaar zijn vertrekken, om andere mensen een plek te geven.' Voor hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer is dat echter maar een deel van het verhaal. 'Ik word een beetje droevig als ik dit zo hoor', zei hij. 'Waar zijn de mensen die een woning nodig hebben? Dat zijn er ontzettend veel, er staan hele generaties buiten spel terwijl er steeds maar bezwaren worden gemaakt.'
Tot een hoogtepunt kwam het debat op het moment dat Frans de Graaf van de VVD vond dat wethouder Balster beter naar de aanwezige bewoners moest luisteren. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij bewoner Neo de Bono uit Moerwijk. Hij beet De Graaf toe: 'Uw wethouder is nog niet eens in Moerwijk geweest. Waarom komt hij niet kijken wat voor teringzooi hij hier heeft aangericht? Er is een gebrek aan voorzieningen, een gebrek aan sociale cohesie. U heeft het hier over de vraag of 1.000 euro voor een woning wel betaalbaar is, maar mensen in Moerwijk maken zich elke maand zorgen of ze de huur wel kunnen betalen.'
Dinsdagavond om 18.00 uur vindt het tweede deel van het stadsgesprek plaats op Radio West. Dan gaat het vooral over de gevolgen van bevolkingsgroei en het bouwen van extra woningen. Waar komen de nodige voorzieningen zoals scholen? Waar is er nog ruimte om te parkeren? En hoeveel ruimte blijft er voor groen? Het gesprek wordt dan wederom geleid door presentatoren Lot van Bree en Tjeerd Spoor.
Stadsgesprek Den Haag
Stadsgesprek Den Haag © Omroep West

Opkomst Den Haag: 2,8 procent

Rond 18.00 uur heeft een klein percentage inwoners in Den Haag gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. 2,8 procent van de kiesgerechtigden is naar het stemlokaal in de Hofstad geweest. De gemeenteraadsverkiezingen zijn deze keer verspreid over drie dagen: 14, 15 en 16 maart. Maandag is de eerste van deze drie dagen dat er kan worden gestemd. In Den Haag zijn maandag en dinsdag al 49 stembureaus open. Op woensdag kunnen Haagse inwoners op ruim 250 locaties hun stem uitbrengen.

Stemmen op de stadsboerderij

In veel gemeenten kun je tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen stemmen op bijzondere plekken. Zo is op Scheveningen een stembureau ingericht in stadsboerderij 't Waaygat. Al vroeg in de ochtend kwamen daar de eerste stemmers.
Stemmen tussen de geiten en schapen bij stadsboerderij 't Waaygat

Maandag om 18.00 uur live op Radio West: Wonen in Den Haag

Lot van Bree en Tjeerd Spoor leiden een tweetal Stadsgesprekken vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag bij Omroep West. 'Wonen in Den Haag' is in beide gesprekken het centrale thema, met deelthema's als 'nieuwbouw', 'leefbaarheid' en 'bereikbaarheid van de stad'. Deelnemers aan het stadsgesprek zijn de lijsttrekkers van de twaalf grootste partijen, maar ook bewoners, bewonersorganisaties en ondernemers komen ruimschoots aan het woord.
Het eerste stadsgesprek is maandag om 18.00 uur - live - te beluisteren op Radio West, de tweede editie is dinsdag om 18.00 uur.

Rita Verdonk arriveert bij stemlokaal in groen-gele limousine

Rita Verdonk, nummer twee op de kandidatenlijst van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, heeft maandagmiddag haar stem uitgebracht in Den Haag. De oud-VVD-minister arriveerde in een speciale limousine in de kleuren groen en geel van Den Haag en van de partij. Verdonk stemde in Wijkcentrum 't Benoordenhuis. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd de partij van Richard de Mos met acht zetels de grootste in Den Haag. Ook nu is de partij virtueel koploper in de hofstad, zo blijkt uit meerdere peilingen.

Bekijk hier hoe de gemeenteraad werkt

Wat doet de gemeenteraad eigenlijk? Bekijk het hier

Deel stembureaus maandag open voor vervroegd stemmen

Vanaf deze maandag mogen bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om de spreiding van kiezers te bevorderen, zijn de stemlokalen drie dagen open. Op maandag kunnen kiezers op zo'n 1700 plekken terecht. Het grootste deel gaat pas open op woensdag, de 'echte' verkiezingsdag.
De meeste reguliere stemlokalen gaan om 07.30 open Ze mogen niet later sluiten dan 21.00 uur. Stemmen kan met een geldige stempas en een geldig identiteitsbewijs. Een identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het niet langer dan vijf jaar verlopen is. De gemeente vervoert de stembussen, stempassen en volmachten naar een veilige opslag. De sleutel van elke stembus wordt apart vervoerd en het vervoer van de spullen gebeurt altijd door minimaal twee personen.
Bij het stembureau op de Scheveningse kinderboerderij 't Waaigat hebben de leden er zin in. De stadsboerderij is de komende drie dagen deels omgebouwd tot stemlokaal.
'Dit is een unieke plek', zegt de voorzitter van het stembureau maandagochtend vlak voor ze open gaan. 'Ik ben er heel blij mee, het is erg leuk om hier te zitten.' Ook zijn ze klaar voor de komst van de stemmers. 'We checken nu de laatste dingen. We hebben er heel veel zin in!'

In Zoetermeer ook referendum

Zoetermeerders mogen vanaf maandag niet alleen stemmen op politieke partijen voor in de gemeenteraad, maar ook of ze het wel of niet eens zijn met het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Een bijzonder instrument om te beslissen of inwoners het wel of niet eens zijn met plannen van de gemeente. Wat staat er precies op het spel? Dat leggen we je in dit artikel uit.
Heb jij al gestemd?
Heb jij al gestemd? © ANP

Vervroegd stemmen op maandag en dinsdag, tellen op woensdag

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan er niet alleen vervroegd gestemd worden, maar wordt er ook vervroegd begonnen met het tellen van de stemmen. De stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht, worden woensdag overdag geteld.
Op maandag en dinsdag na het sluiten van de stemlokalen om 21.00 uur stellen de stembureauleden eerst vast hoeveel kiesgerechtigden hebben gestemd. Dat doen zij door het aantal geldige stempassen en volmachtbewijzen te tellen. Woensdag overdag worden de stembiljetten pas geteld. De uitkomst van die telling wordt na 21.00 uur bekendgemaakt. Woensdag beginnen de tellers om 21.00 uur met het tellen van de stemmen die op die dag zijn uitgebracht.

Peter Bontekoe zat in vijf jaar tijd bij vier partijen

Juli 2017, gemeenteraadslid Peter Bontekoe stapt uit de fractie van CDA. November 2017, Peter Bontekoe treedt toe tot Nieuw Elan. November 2018, Peter Bontekoe wordt uit Nieuw Elan gezet en start zijn afsplitsingspartij Dorpen en Wijken Belangen. December 2021, Peter Bontekoe gaat als lijstduwer van VVD de gemeenteraadsverkiezingen in. 'Vier verschillende partijen in vijf jaar. Het klinkt fout. En het is ook fout', vindt 'de Pietje Bell van Boskoop' zelf. Lees hier zijn verhaal.