Nieuws

The Passion in Wassenaar, met speciale rol voor Maria Magdalena

Het kruis bij The Passion in 2019 in Dordrecht
Het kruis bij The Passion in 2019 in Dordrecht © ANP
WASSENAAR - Over dik een maand is het weer Pasen. En wie Pasen zegt, zegt The Passion. Het verhaal over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus is erg populair. Ook in Wassenaar wordt er met Pasen een versie van The Passion gespeeld en dat wordt groots aangepakt. Er is een live-orkest van veertig man en er zijn vijftig acteurs en zangers bij betrokken. Ze zingen popnummers in een eigentijds decor.
Dat de Wassenaarse versie van The Passion doorgaat, werd pas in januari bekend. 'Het was dus krap qua tijd', vertelt uitvoerend producent Marcel Woudsma. 'In januari zijn we gelijk gestart met de repetities, en de première is op 8 april. Het scheelt gelukkig dat we twee jaar geleden, voor de coronapandemie, al een keer zijn gestart met oefenen. De spelers hebben het daarom nog wel redelijk in hun hoofd. Maar het was wel aanpoten om het productioneel weer voor elkaar te krijgen.'
Wassenaarse uitvoering van The Passion wil belangrijkere rol vrouwen in musical
The Passion vertelt het verhaal over de laatste uren in het leven van Jezus. Traditioneel is dat vooral een verhaal over mannen, maar daar maakt deze speciale Wassenaarse versie een eind aan. 'We willen het anders doen dan het standaard format dat je op de televisie ziet', zegt Woudsma.
'Dus we hebben er een rol bijgeschreven voor Maria Magdalena. Zij was een vrouwelijke volgeling die met Jezus meereisde en van wie werd gedacht dat ze misschien wel zijn vriendin was.' In de rockopera Jesus Christ Superstar is Maria Magdalena een belangrijk figuur. 'Wij hebben haar ook een grote rol gegeven. Inderdaad een soort van The Passion meets Jezus Christ Superstar', lacht de producent.

'Zo'n belangrijk figuur hoort in verhaal thuis'

'Ik denk dat zij de liefde van zijn leven was', meldt regisseur Margreet Osinga over de extra rol. 'Maria stond tot het allerlaatste moment echt naast hem. En ik vind haar zo'n belangrijk figuur dat ze ook in het verhaal thuishoort.' De bijbel vertelt niet veel over haar, weet Woudsma. 'Maar wij zien haar wel als één van de trouwste volgelingen van Jezus. Het is een beetje vaag wie zij nou precies was en dat vonden wij ook wel interessant.'