Naturalis organiseert eerste schelpenteldag ooit

© ANP
LEIDEN - Wetenschappers van Naturalis willen weten welke soorten schelpen voorkomen op de Nederlandse stranden. Daarom organiseren ze samen met vier natuurorganisaties voor het eerst een schelpenteldag. Zaterdag kan iedereen op acht verschillende stranden meetellen. Deskundigen helpen de tellers op het strand om de schelpen op naam te brengen.
In onze regio gaat het om de stranden van Kijkduin, Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en op de Langevelderslag. Ook andere stranden in Nederland doen mee, zo kan er worden geteld bij Ouddorp, Hoek van Holland en op Texel. Daar kan zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur worden geteld.
Het idee van een schelpentelling is niet helemaal nieuw. Zo wordt het in België al vijf jaar lang gedaan. Het Vlaamse Instituut voor de Zee haalt daar veel gegevens uit. Daarom doet Nederland nu op proef mee. Als de eerste teldag een succes is, wordt er in de komende jaren op veel meer plekken en elk jaar geteld.

Hoe het werkt

Hoe werkt het als je mee wilt doen? Tellers moeten bij eb op de vloedlijn gaan staan en zo'n honderd schelpen oppakken. Er is een kaart beschikbaar met daarop de twintig meest voorkomende schelpen in Nederland. Naturalis opent de deuren voor een gratis schelpendag.