Ziekenhuizen helpen collega's in Oekraïne: 'Een klein gebaar'

Een ziekenhuis in de Oekraïense stad Volnovakha is zwaar getroffen
Een ziekenhuis in de Oekraïense stad Volnovakha is zwaar getroffen © AP
REGIO - Ziekenhuizen in de regio springen massaal op de bres voor collega's in Oekraïne. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West. Er zijn inmiddels veel hulpgoederen naar het door oorlog verscheurde land gestuurd. Het gaat vooralsnog vooral om beschermingsmiddelen als handschoenen, witte jassen en mondkapjes. Maar er worden ook medicijnen en geld ingezameld. Inmiddels zijn tientallen pallets richting Oekraïne gestuurd, alleen het LUMC doneerde dertig pallets aan hulpgoederen.
Het Alrijne Ziekenhuis heeft een flink aantal pallets met hulpgoederen afgegeven aan de organisatie, Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg. Die werkt al langere tijd in het oosten van Europa en kent er de weg. De procedure is dat de spullen door de werkgroep worden vervoerd naar de Hongaars-Oekraïense grens en daarvandaan worden verspreid over het land.
'Bij die grens kun je Oekraïne nog in', zegt Jaap de Mooij van Werkgroep De Ruyter. 'Onze wagens leveren daar de hulpgoederen af in een magazijn en lokale mensen komen ze dan halen en verspreiden ze verder.' Dat lukt voorlopig nog. 'Maar de situatie moeten we echt van dag tot dag bekijken. Wat vandaag nog kan, kan morgen soms niet meer. Bijvoorbeeld omdat er wegen zijn gebombardeerd.'

Zes pallets aan materiaal

Andere ziekenhuizen doen 'zaken' via de stichting Artsenhulp. Die heeft een loods in Noordwijk waar vandaan hulpgoederen worden verscheept naar Oekraïne. 'Wij hebben nu ongeveer zes pallets aan materiaal ingezameld. Dat varieert van handschoenen en persoonlijke isolatiemiddelen, zoals jassen en mondkapjes, tot naalden, spuiten en verbandmiddelen', zegt een woordvoerder van het Haagse HagaZiekenhuis. Daar wordt ook geld ingezameld, maar die actie loopt nog.
Ook het Delftse Reinier de Graaf werkt via deze stichting. De ziekenhuisapotheek heeft medicatie verzameld en gedoneerd. Daarvoor heeft de directie ook geld beschikbaar gesteld. De medicijnen zijn vervolgens naar de grens van Polen en Oekraïne gebracht. Ziekenhuisapotheker Erik Meijer: 'Het is een klein gebaar in het perspectief van het onmetelijke leed aldaar, maar het voelt erg fijn om een steentje bij te dragen.'

Digitaal zorg leveren

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) doneert goederen via de stichting Holland Oekraïne. Een woordvoerder zegt dat inmiddels een container vol medische hulpgoederen is verzonden. Er worden nu geneesmiddelen ingezameld die via de stichting Artsenhulp die kant op gaan.
HMC is nu ook aan het studeren op manieren om digitaal zorg te kunnen leveren aan getroffenen daar. Dus via de computer en op afstand. Er is internationaal al een initiatief om dit voor elkaar te krijgen, en artsen van HMC kijken hoe ze zich daarbij kunnen aansluiten.