Pompmedewerkster na overval door vluchteling: 'Nu vertrouw ik niemand meer'

Tankstation aan de Valkenboslaan waar de overval werd gepleegd.
Tankstation aan de Valkenboslaan waar de overval werd gepleegd. © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen een 19-jarige Afghaanse vluchteling die een tankstation aan de Valkenboslaan in Den Haag overviel. De man verkeerde in verwarde toestand vanwege trauma’s die hij heeft opgelopen.
De verdachte is al sinds zijn elfde jaar op de vlucht. Hij is naar Nederland gekomen zonder familieleden. Op 19 augustus vorig jaar kwam ’s hij nachts om 03.00 uur in verwarde toestand het Esso-tankstation in Den Haag binnen. Hij had een cocktail van medicijnen, drank en xtc ingenomen. Binnen vroeg hij de medewerkster van het tankstation of ze zijn telefoon kon opladen.
De vrouw deed dat en bood hem ook nog een kop koffie aan. Toen hij het bekertje op had, sloeg zijn stemming om. Hij toonde de vrouw een mes, trapte tegen een deur en eiste dat ze hem geld gaf. De vrouw deed haastig enkele honderden euro’s in een zakje, die de Afghaanse man meenam.

Broer door Taliban gedood

'Het ging in die tijd fout met mij', vertelde de verdachte maandag bij de Haagse rechtbank. Hij had net gehoord dat zijn broer in Afghanistan door de Taliban was gedood. 'Toen wilde ik zelf ook dood.' Dat hij de medewerkster van het tankstation met een mes geld afhandig maakte, wist hij niet meer.
De man gaf zichzelf twee dagen na de overval aan. Deskundigen hebben vastgesteld dat de Afghaan door de traumatische gebeurtenissen in zijn geboorteland verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie vindt echter dat hij toch een celstraf heeft verdiend. 'Juist van iemand die veel heeft meegemaakt, verwacht je niet dat hij anderen een trauma bezorgt', zei de aanklager maandag. 'Het is moeilijk te begrijpen dat mijnheer tot zo’n daad is gekomen.'

'Nu vertrouw ik niemand meer'

Tijdens de zitting werd een schriftelijke verklaring van de medewerkster voorgelezen. 'Ik bood hem nog een kop koffie aan, maar nu vertrouw ik niemand meer', liet ze weten. De uitspraak volgt over twee weken.