Alle coronaregels vervallen, alleen verplichte isolatie na positieve test blijft

Dit beeld is vanaf 23 maart verleden tijd
Dit beeld is vanaf 23 maart verleden tijd © ANP
REGIO - Vanaf woensdag 23 maart is een mondkapje niet langer verplicht in het openbaar vervoer en hoeven mensen zich niet te laten testen om toegang te krijgen tot een binnenevenement van 500 bezoekers of meer. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen zijn dinsdagmiddag bekendgemaakt door minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Alleen in het vliegtuig moet een mondkapje nog verplicht op, omdat veel andere landen minder ver gaan in de versoepelingen dan Nederland. Verder wordt naast Testen voor Toegang ook het thuiswerkadvies geschrapt door het kabinet.
Aan de quarantaine- en isolatieregels na een coronabesmetting verandert niets. Dat betekent dat je volgens de richtlijn in ieder geval vijf dagen thuis blijft na een positieve test. Ook mag iemand pas uit isolatie als hij of zij 24 uur klachtenvrij is.
Minister Kuipers arriveert op het Binnenhof om de versoepelingen bekend te maken
Minister Kuipers arriveert op het Binnenhof om de versoepelingen bekend te maken © ANP
Het is op de dag af twee jaar geleden dat Nederland voor het eerst grotendeels op slot ging vanwege het coronavirus. Tijdens een ingelaste persconferentie aan het einde van de zondagmiddag werd bekendgemaakt dat horeca per direct dicht moest en dat scholen de volgende dag niet meer open zouden gaan.

Basisregels

Minister Kuipers dringt er twee jaar na dato nog wel op aan om de basisregels, zoals handen wassen en testen bij klachten, te handhaven.