Saharastof zorgt voor mooie kleuren in de lucht en donderdag voor vieze auto's

Zonsondergang op het strand van Scheveningen
Zonsondergang op het strand van Scheveningen © John van der Tol
DEN HAAG - 'We kunnen woensdag prachtige luchten verwachten vanwege een enorme hoeveelheid Saharazand dat onze kant op komt', zegt onze weerman Huub Mizee. In de avond komt het zand mogelijk naar beneden tijdens regenbuien, waardoor donderdag onder andere auto's vies kunnen zijn.
'Het Saharastof is met een stofstorm in Algerije in grote hoeveelheden de lucht in geblazen', legt Mizee uit. 'Het zand valt in de omgeving al naar beneden, omdat het te zwaar is. Met een zuidelijke stroming komt dit stof wel onze kant op. Vanaf morgenochtend is dit te zien in de lucht. Vooral de zonsopkomst kan heel kleurrijk worden als er weinig wolken zijn.' Dat is rond 7.00 uur.
Ook overdag kun je de effecten van het Saharazand in de lucht zien. 'Je ziet dan tussen de wolken mogelijk een geelbruine gloed in de lucht in plaats van blauwe lucht', zegt Mizee. Tegen zonsondergang neemt de bewolking in onze regio toe. 'Maar als de bewolking meevalt kunnen we ook in de avond een prachtige zonsondergang krijgen.'
Het Saharastof is al duidelijk te zien op de satellietfoto van vanmiddag:
Het stof is al duidelijk te zien boven het zuiden en midden van Frankrijk | Bron: Eumetsat/KNMI
Het stof is al duidelijk te zien boven het zuiden en midden van Frankrijk | Bron: Eumetsat/KNMI

Donderdag auto's wassen?

Met het Saharazand komt ook de warmere Saharalucht deze kant op. Daardoor kan het woensdag ook veel warmer worden dan normaal. 'In onze regio wordt het zo'n 16 á 17 graden. Het kan echter zo zijn dat de temperatuur iets lager uitvalt, omdat minder zonlicht het aardoppervlak bereikt', vertelt Mizee.
'In de avond valt er mogelijk wat regen en dan komt al dat stof naar beneden. Dat betekent dat je vooral op auto's donderdagochtend veel van dit stof tegenkomt', legt de weerman uit. Volgens het KNMI is het sinds 1900 zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen dat Saharazand met neerslag mee naar beneden komt. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.