Docent hoort tien maanden cel eisen voor ontucht met scholiere (16): 'Ik was echt verliefd op haar'

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van tien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de 59-jarige docent Marc H. uit Den Haag vanwege ontucht met een 16-jarige scholiere. Hij maakte afspraakjes met haar in een park bij de Haagse onderwijsinstelling waar hij werkte. Daarbij zou het ook tot seksuele handelingen zijn gekomen. 'Ik was echt verliefd op haar', zei de docent dinsdag bij de Haagse rechtbank.
Marc H. zou de scholiere tijdens hun ontmoetingen over haar bh en onderbroek gestreken hebben. Ook zou hij haar hand op zijn kruis gelegd hebben. Tijdens de zitting bij de rechtbank gaf hij de meeste beschuldigingen toe. 'Ik ben niet respectvol geweest, mijn diepste excuses hiervoor', zei hij. De docent was met de scholiere in contact gekomen via bijlessen geschiedenis die hij haar gaf. 'Ik was dol op haar, maar het was ongepast wat ik deed.'
De afspraakjes in het park vonden plaats in de eerste helft van 2019, net nadat de scholiere zestien was geworden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er 'signalen' dat de man in het verleden ook in de fout is gegaan in contacten met twee andere leerlingen. H. bevestigde dat er één keer eerder 'ïets is gebeurd' met een scholiere.

'Donkerste periode in mijn leven'

H. heeft al twee weken in voorarrest gezeten. 'De donkerste periode in mijn leven', zei hij hierover op de zitting. De officier van justitie vindt dat hij toch terug moet naar de gevangenis. Ze eist naast een celstraf ook een beroepsverbod voor drie jaar. Hij zou in die tijd geen les mogen geven aan minderjarige leerlingen. 'Het is de taak van docenten om een veilige haven voor onze kinderen te creëren, maar de verdachte heeft dat alleen maar tegengewerkt', betoogde de aanklaagster op de zitting. Door zijn wangedrag zou Marc H. het vertrouwen dat ouders ook moeten hebben in andere docenten ondermijnd hebben.
Het slachtoffer was niet op de zitting, maar had wel een schriftelijke verklaring opgesteld. 'Een docent moet een leerling een leerling laten zijn', meende ze. De verdachte had dat niet gedaan. 'Hij heeft mijn grenzen overschreden.' Over twee weken doet de rechter uitspraak.