Lees terug: Zo verliepen de gemeenteraadsverkiezingen

Het tellen van de stemmen is begonnen
Het tellen van de stemmen is begonnen © Omroep West
REGIO - Het tellen van de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is in volle gang. Tot woensdag 21.00 uur konden mensen een stem uitbrengen. In dit liveblog houden we je de hele nacht op de hoogte van al het nieuws rondom de verkiezingen.

PCW grote winnaar in Waddinxveen

In Waddinxveen mag PCW 2 zetels bijschrijven en stijgt van 5 naar 7 zetels. Ook CDA wint en gaat van 3 naar 4 zetels. Verliezer is PvdA die van 3 naar 2 zetels zakt.
VVD blijft op 4 zetels staan. D66 en Weerbaar Waddinxveen blijven allebei op 3 zetels staan.

CDA gaat VVD voorbij in Bodegraven-Reeuwijk

Het CDA is in Bodegraven-Reeuwijk de grootste partij geworden, ten koste van de VVD. De liberalen stonden op 6 zetels, maar zakken naar 4. Het CDA blijft op 5 zetels staan en pakt daarmee de winst. Burgerbelangen is de derde partij en komt met 1 zetel winst op 4 te staan. De SGP behoudt de 3 zetels die het al had.
Nieuwkomer is Lokaal Liberaal, die binnenkomt op 2 zetels. ChristenUnie en GroenLinks behouden allebei 2 zetels, D66 gaat van 1 naar 2. Verder blijft PvdA op 1 zetel staan, die had ze ook de vorige raadsperiode al.

PRO Kaag en Braassem en VVD winnen allebei een zetel

In Kaag en Braassem mogen de VVD en PRO Kaag en Braassem allebei een zetel bijschrijven. PRO wordt de grootste partij van de gemeente en komt op 7 zetels, VVD komt op 3. Samen & Braassem is de grote verliezer en gaat van 6 naar 4.
Bij het CDA en D66 veranderde niks. Zij blijven respectievelijk op 4 en 3 zetels staan.

DURF verdriedubbelt in Katwijk en stoot christelijke partijen van de troon

In Katwijk heeft DURF een enorme winst geboekt door van 3 naar 9 zetels te gaan. Daarmee stoot de lokale partij het CDA van de troon. Het CDA behoudt wel hetzelfde aantal zetels, namelijk 7. Ook de SGP behoudt haar 5 zetels en is daarmee de derde partij in Katwijk. De ChristenUnie verliest een zetel en komt op 4.
De PvdA boekt een kleine winst van een zetel en komt op 3. Bij de VVD is dat andersom: de liberalen gaan van 3 naar 2. GemeenteBelangen daalt met twee zetels naar 1. KiesKatwijk en D66 blijven allebei op 1 zetel staan. De klappen vallen vooral bij Hart voor Katwijk, die van 3 naar 0 zetels gaat en dus uit de raad verdwijnt.

Leefbaar Krimpenerwaard grootste stijger, VGBK blijft de grootste partij

De lokale partijen doen goede zaken bij de verkiezingen in de gemeente Krimpenerwaard. Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK) blijft met zeven zetels de grootste partij, Leefbaar Krimpenerwaard komt met vier zetels nieuw in de gemeenteraad.
VVD en ChristenUnie verliezen beide een zetel en komen uit op respectievelijk drie en twee zetels. Lokaal op 1 verliest twee van de drie zetels. De combinatie GroenLinks/PvdA komt met twee zetels in de raad.

Bevolkingsbelangen blijft grootste partij in Hillegom, CDA verliest flink

Geen extra of minder zetels voor Bevolkingsbelangen Hillegom: de partij blijft op 8 zetels staan en blijft daarmee ook de grootste. D66 mag een zetel bijschrijven en gaat van 1 naar 2. Grote verliezer is het CDA: de partij gaat van 4 naar 2 zetels. Nieuwkomer Hart voor Hillegom krijgt 1 zetel.
Bij de overige partijen verandert niks. Bloeiend Hillegom blijft staan op 3 zetels, VVD blijft staan op 2 zetels en GroenLinks blijft staan op 1 zetel.

VVD ondanks verlies de grootste in Zoetermeer

In Zoetermeer verliest de VVD 2 zetels en zakt daarmee naar 5. Wel blijft het de grootste partij in de stad, samen met Lijst Hilbrand Nawijn, die op 5 zetels blijft staan. De PvdA, Zoetermeer Vooruit en Zo! Zoetermeer gaan alle drie van 2 naar 3 zetels, maar de grootste winnaar is toch wel Partij Democratie voor Zoetermeer die van 1 naar 4 zetels gaat. Nieuwkomer Forum voor Democratie behaalt 1 zetel.
De verliezers in Zoetermeer zijn D66, GroenLinks en CDA. D66 gaat van 5 naar 3 zetels, GroenLinks van 5 naar 4 en CDA van 4 naar 2. Bij de PVV, SP en ChristenUnie-SGP verandert er niks, zij blijven alle drie op 2 zetels staan.

PVEA grootste in Pijnacker-Nootdorp

Politieke Vereniging Eerlijk Alternatief is de grootste partij in Pijnacker-Nootdorp met acht zetels. De partij heeft drie zetels meer dan in 2018. De andere grote winnaar is D66 dat stijgt met twee zetels naar zes. CDA en VVD verloren beide twee zetels. Het CDA heeft er nu drie en VVD vijf. Progressief PN behoudt het aantal zetels van vier.

GL en D66 grootste in Gouda, CDA op verlies

In Gouda zijn twee partijen de grootste geworden: D66 en GroenLinks hebben beiden 5 zetels gehaald. D66 had eerder nog 4 zetels, GroenLinks 3. Drie partijen hebben 4 zetels gehaald, namelijk ChristenUnie, PvdA en Gouda Positief. Laatstgenoemde had eerder 3 zetels, ChristenUnie en PvdA hadden al 4 zetels. Ook Gemeentebelangen Gouda kreeg 1 zetel erbij en stijgt naar 3. Ook Partij voor de Dieren stijgt met 1 zetel naar 2. Nieuwe partij Gouda Vitaal heeft 1 zetel behaald.
Het CDA verloor maar liefst 2 zetels en ging van 4 naar 2. De VVD verloor 1 zetel en ging van 4 naar 3. De Staatskundig Gereformeerde Partij behield hetzelfde aantal zetels: 2.

Nieuw Lisse en PvdA grote winnaar in Lisse

Nieuw Lisse is de grote winnaar in Lisse. De partij wint twee zetels naar zes. Ook PvdA/GroenLinks kan feest vieren. De partij stijgt van een naar drie zetels. CDA verliest twee zetels naar drie. Ook D66 verliest twee zetels en heeft er nu twee. VVD en SGP-ChristenUnie consolideren het aantal zetels van respectievelijk drie en twee.

Teylingen: VVD en CDA de grootste met vijf zetels

In Teylingen is ondanks een verlies van twee zetels de grootste. De partij heeft nu net als CDA vijf zetels. Trilokaal en D66 volgen met vier. GroenLinks en PvdA hebben net als vier jaar geleden twee zetels. ChristenUnie behoudt een zetel. Nieuw in de raad zijn Progressief Teylingen en Blanco.

CU/SGP grootste in Zuidplas, VVD vlak erachter

ChristenUnie/SGP is de grootste partij in Zuidplas, op de voet gevolgd door de VVD. Beide partijen hebben zes zetels. CDA zakt een zetel van vijf naar vier. PvdA/GroenLinks blijft op drie zetels en SP blijft op twee. Nieuw Elan Zuidplas en D66 verdubbelde het aantal zetels van twee naar vier.

Nieuw Elan grootste in Alphen, GroenLinks tweede

In Alphen aan den Rijn is Nieuw Elan met 8 zetels de grootste partij geworden, ondanks een verlies van twee zetels. GroenLinks wint 1 zetel en wordt daarmee met 6 zetels de tweede partij. De VVD en CDA verliezen allebei 1 zetel, maar zijn wel derde en vierde partij met allebei 5 zetels. D66 wint 1 zetel en komt op 4.
PvdA, ChristenUnie en SP blijven alledrie op 2 zetels. RijnGouweLokaal komt met 1 zetel winst ook op 2. Beter Alphen en SGP blijven op 1 zetel steken. De FvD treedt nieuw binnen in de Alphense gemeenteraad met 1 zetel.

Oegstgeest zwaait van rechts naar links

Progressief Oegstgeest is ten koste van de VVD de grootste geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Progressief had 4 zetels maar komt nu op 5. De VVD bewandelt de omgekeerde weg en gaat van 5 naar 4. Ook D66 en Hart voor Oegstgeest zullen zich tevreden stemmen met de uitslag, de democraten gaan van 3 naar 5 zetels en Hart voor Oegstgeest van 2 naar 4.
Het CDA in Oegstgeest verliest de helft van haar zetels en gaat van 4 naar 2. Ook Lokaal Oegstgeest lijdt verlies en zien we de komende vier jaar niet meer terug in de raad. Lokaal Oegstgeest had 1 zetel, maar haalt niet genoeg stemmen om die te behouden. Nieuwkomer is Belang van Nederland die met 1 zetel de raad in komt.

Westland Verstandig grote winnaar, CDA levert flink in

In Westland komt er de komende raadsperiode een wisseling van de wacht: Westland Verstandig is daar de grootste partij geworden met 11 zetels. Dat is een winst van 3 zetels. Voormalig grootste partij CDA levert maar liefst 4 zetels in en valt terug naar 6. Ook een andere lokale partij groeit in het Westland: Gemeentebelang, die op 8 zetels komt. Dat is een winst van 2 zetels.
LPF Westland daalt van 7 naar 5 zetels. De VVD blijft gelijk met 3 zetels, D66 stijgt van 1 naar 2. De ChristenUnie/SGP zakt met een zetel naar 1. FvD is nieuwkomer in het Westland en komt met 1 zetel de raad in. Verder blijven GroenLinks en PvdA gelijk met 1 zetel.

93 procent Haagse stembureaus geteld: De Mos voorlopig de grootste

In Den Haag is 93 procent van de stembureaus geteld. Hart voor Den Haag, de politieke partij van Richard de Mos, is voorlopig de grootste partij. De Mos zou naar negen zetels klimmen, nu is de partij met zeven zetels vertegenwoordigd in de Haagse raad. D66 lijkt ook een winnaar van de verkiezingsavond te worden. De middenpartij komt in de eerste telling op 8 zetels uit, nu heeft de partij zes zetels.
Zetelverdeling na tellen 57 procent stemmen:
  • Groep de Mos: 9 zetels
  • VVD: 7 zetels
  • D66: 8 zetels
  • GroenLinks: 5 zetels
  • CDA: 3 zetels
  • PvdA: 3 zetels
  • HSP: 1 zetel
  • PvdD: 3 zetels
  • PVV: 1 zetel
  • Christenunie/SGP: 1 zetel
  • SP: 1 zetel
  • DENK: 2 zetels
  • FVD: 1 zetel

VVD grootste in Noordwijk, Partij voor de Inwoners knalt raad in met 4 zetels

In Noordwijk is de VVD de grootste partij geworden met 5 zetels. Daarmee gaat het de voormalige grootste partij NZLokaal voorbij die terugvalt van 5 naar 4 zetels. Ook het CDA verliest een zetel en komt eveneens op 4. De grote nieuwkomer in Noordwijk is de Partij voor de Inwoners, die met 4 zetels aan de slag mag in de raad.
Lokale partij PUUR verliest een zetel en komt op 3 zetels. De Lijst Salman wordt gehalveerd en komt op 2. D66 en Pvda blijven gelijk met allebei 1 zetel. Noordwijk krijgt nog een nieuwkomer: Bruisend Noordwijk, die met 1 zetel de raad in mag.

Twee nieuwkomers in Leidschendam-Voorburg, VVD nipt grootste

De VVD is nipt de grootste geworden in Leidschendam-Voorburg. De liberalen zakt weliswaar van 9 naar 8 zetels, maar haalde net iets meer stemmen dan de tweede partij: Gemeentebelangen, die ook van 9 naar 8 zetels zakt. Zowel D66 als GroenLinks winnen een zetel en komen allebei op 5 zetels. Het CDA verliest 1 zetel en komt op 4. De PvdA behoudt haar 3 zetels. Leidschendam-Voorburg krijgt twee nieuwkomers in de raad: SP en ChristenUnie, die sinds deze gemeenteraadsverkiezingen niet meer met de SGP samenwerkt. Beide partijen krijgen 1 zetel.
De lokale partij GBLV uit Leidschendam-Voorburg is blij met de uitslag van 8 zetels
De lokale partij GBLV uit Leidschendam-Voorburg is blij met de uitslag van 8 zetels © Omroep West

GroenLinks grootste partij in Leiden, studentenpartij op 2 zetels

In Leiden is GroenLinks met afstand de grootste partij geworden. De partij gaat van 8 naar 10 zetels en laat daarmee de voormalig grootste partij D66 achter zich. D66 had voorheen 9 zetels, maar zakt nu terug naar 6 en is daarmee nog wel de tweede partij in Leiden. De derde partij wordt de VVD, die een zetel ziet verdwijnen en op 5 komt.
PvdA en Partij voor de Dieren komen allebei op 4 zetels, laatsgenoemde boekt daarmee 1 zetel winst. Ook Partij Sleutelstad pakt 1 zetel extra ten opzichte van de vorige vier jaar en komt met 3 zetels in de raad. De SP in Leiden verliest een zetel en komt op 2. Nieuwkomer Studenten voor Leiden (SVL) komt binnen op 2 zetels. De ChristenUnie behoudt haar enige zetel.

Studentenpartij STIP wordt grootste in Delft

STIP is met 6 zetels de grootste partij geworden in Delft. De studentenpartij zat al in de coalitie met 6 zetels, maar moest eerst GroenLinks voor zich dulden als grootste partij. GroenLinks had voorheen 7 zetels maar komt nu, met minder stemmen dan STIP, op 6 zetels. De derde partij met 6 zetels in Delft is D66, daarmee winnen de democraten 1 zetel.
Hart voor Delft behaalt 5 zetels en is daarmee de vierde partij. De VVD en PvdA behouden allebei hun 3 zetels. Het CDA en SP gaan allebei van 3 naar 2 zetels. De ChristenUnie mag het net als de vorige raadsperiode met 2 zetels gaan doen. De lokale partij Onafhankelijk Delft lijdt een flink verlies en gaat van 5 naar 2 zetels. Nieuwkomer Volt komt de raad binnen met 2 zetels. Ook BIJ1 deed in Delft een gooi naar een zetel, maar haalt niet genoeg stemmen voor een plek in de raad.

Kleine verschuivingen in Nieuwkoop

In Nieuwkoop is de lokale partij Samen Beter Nieuwkoop de grootste partij geworden met 6 zetels. Dat aantal had de partij al. De VVD wint een zetel en komt op 5, het CDA verliest er eentje en komt op 4. Ook Natuurlijk Nieuwkoop verliest een zetel en gaat naar 3. D66 wint dan weer een zetel en komt op 2. Voor ChristenUnie/SGP blijft alles hetzelfde met 1 zetel.

Beter voor Rijswijk blijft grootste partij

De lokale partij Beter voor Rijswijk is de grootste partij gebleven in Rijswijk. De partij krijgt 5 zetels. Ook GroenLinks behaalt 5 zetels. Drie partijen volgen met vier zetels: D66, WIJ en RijswijksBelang. VVD verliest een zetel en komt op 3. Ook het CDA verliest een zetel en gaat naar 2. De PvdA blijft op 2 zetels en de ChristenUnie komt nieuw in de raad met 1 zetel. Een andere nieuwkomer met 1 zetel is Partij Gelijkheid & Rechtvaardigheid.

Midden-Delfland maakt verkiezingsuitslag bekend

In Midden-Delfland is het CDA de grootste partij geworden met 4 zetels. Ook de lokale partij Mijn Partij heeft er 4. Er zijn twee partijen met 3 zetels: OGP en VVD. D66 krijgt 2 zetels, ChristenUnie 1. De PvdA had 1 zetel maar verdwijnt nu uit de raad.

Lokale partij grootste winnaar in Leiderdorp

De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiderdorp. De partij was al de grootste met 4 zetels, maar stijgt nu naar 6 zetels. De tweede partij in Leiderdorp wordt de fusiepartij van PvdA en GroenLinks, die besloten vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen samen verder te gaan. Ze komen met 5 zetels binnen, terwijl ze eerst samen opgeteld 6 zetels hadden.
De VVD blijft op 4 zetels, D66 op 3. Het CDA Leiderdorp verliest een zetel en komt uit op 2 zetels. De ChristenUnie-SGP behoudt ook haar enige zetel.

VVD grootste in Voorschoten, Voorschoten Lokaal stijgt flink

In Voorschoten is de VVD wederom de grootste partij de komende vier jaar. Wel verliest het een zetel en komt op 4 te staan. De grootste stijger is Voorschoten Lokaal die, met net wat minder stemmen dan de VVD, ook op 4 zetels komt te staan.
Er zijn nog twee andere partijen met 4 zetels: GroenLinks en CDA. In het kielzog volgt D66 met 3 zetels. De SP en PvdA moeten het allebei de komende jaren, net als de afgelopen raadsperiode, met 1 zetel doen.

Uitslagen in Wassenaar bekend, VVD weer de grootste

In Wassenaar en Voorschoten zijn inmiddels ook alle stemmen geteld. De VVD is in Wassenaar de grootste partij met 5 zetels. Ook vorige periode was VVD de grootste, toen nog met 6 zetels. De tweede partij is Hart voor Wassenaar met eveneens 5 zetels. Die partij schiet daarmee met 4 zetels omhoog.
Lokaal Wassenaar behoudt 3 zetels, het CDA gaat van 3 naar 2, D66 behoudt 2 zetels, GroenLinks stijgt met 1 zetel naar 2. Democraten Liberalen Wassenaar verliest een zetel en komt net als de PvdA op 1 zetel.

57 procent Haagse stembureaus geteld: De Mos voorlopig de grootste

In Den Haag is 57 procent van de stembureaus geteld. Hart voor Den Haag, de politieke partij van Richard de Mos, is voorlopig de grootste partij. De Mos zou naar negen zetels klimmen, nu is de partij met zeven zetels vertegenwoordigd in de Haagse raad. D66 lijkt ook een winnaar van de verkiezingsavond te worden. De middenpartij komt in de eerste telling op 8 zetels uit, nu heeft de partij zes zetels. Nieuwkomer DENK heeft na iets meer dan de helft van de getelde stemmen twee zetels.
Richard de Mos en Rita Verdonk horen de voorlopige verkiezingsuitslag van Den Haag
Zetelverdeling na tellen 57 procent stemmen:
  • Groep de Mos: 9 zetels
  • VVD: 7 zetels
  • D66: 8 zetels
  • GroenLinks: 5 zetels
  • CDA: 3 zetels
  • PvdA: 3 zetels
  • HSP: 1 zetel
  • PvdD: 3 zetels
  • PVV: 1 zetel
  • Christenunie/SGP: 1 zetel
  • SP: 1 zetel
  • DENK: 2 zetels
  • FVD: 1 zetel

Verkiezingsuitslag in Zoeterwoude bekend: 'Nu biertje en boerenkaas'

Zoeterwoude is de eerste gemeente die de verkiezingsuitslag bekend heeft gemaakt. Progressief Zoeterwoude en het CDA delen daar de eerste plek met beide vijf zetels. Daarmee levert Progressief Zoeterwoude één zetel in en wint het CDA er eentje. De VVD moet het net als de afgelopen vier jaar met twee zetels doen. Senioren Belangen Zoeterwoude houdt ook net als de afgelopen raadsperiode één zetel. Zoals gebruikelijk wordt de definitieve uitslag komende maandag bekend gemaakt. De opkomst in Zoeterwoude is 57,1 procent.
CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx is blij met de zetelwinst. 'We hebben als enige partij winst geboekt. Daar ben ik echt tevreden mee.' Wat het betekent voor de coalitievorming, weet hij nog niet. 'Geen flauw idee, we wachten eerst op de uitnodiging van Progressief Zoeterwoude, want zij zijn nog steeds de grootste partij qua stemmen.' Wel wordt er vanavond alvast een klein feestje gevierd. 'We zijn met alle partijen bij elkaar, lekker met wat boerenkaas en een biertje. Je kan je voorstellen dat de mensen van het CDA het hier erg naar hun zin hebben', lacht Bakx.

Lagere opkomst dan normaal, zie hier hoe het in jouw gemeente zit

In de grote steden is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar lager dan vier jaar geleden. Ook in andere gemeenten in de regio die hun opkomstpercentage al bekend hebben gemaakt, is de opkomst lager dan vorige keer. De opkomstpercentages per gemeente vind je in dit overzicht.

Lenferink tevreden over verloop verkiezingen: 'Hopelijk nu wel op tijd klaar met tellen'

De Leidse burgemeester Henri Lenferink is tevreden over hoe de verkiezingen in zijn stad zijn verlopen. 'We waren goed voorbereid. Er kwamen veel stembureauleden die op het laatste moment moesten afzeggen, bijvoorbeeld vanwege corona, maar dat is goed opgevangen.' Volgens Lenferink stonden er voldoende mensen op de reservelijst. 'Ook was iedereen goed getraind.'
Lenferink hoopt ook dat de telcursussen die zijn gegeven, ervoor zorgen dat het tellen sneller gaat dan tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021. Toen leverde Leiden als laatste de verkiezingsuitslag in. Dat kwam onder meer doordat er bij verschillende stembureaus fouten waren gemaakt bij het tellen. 'Hopelijk zorgt de telcursus ervoor dat we nu wel een beetje op tijd klaar zijn', zegt de burgemeester met een knipoog. 'Ik hoop dat we rond 23.00 uur het meeste wel weten.'
Burgemeester Henri Lenferink bij de uitslagenavond in Leiden
Burgemeester Henri Lenferink bij de uitslagenavond in Leiden © Omroep West
Over de opkomst kan Lenferink nog niet veel zeggen. 'Vanmiddag zaten we ongeveer op hetzelfde niveau als vier jaar geleden. Dat was boven het landelijk gemiddelde. Ik heb er goede hoop op dat dat ook dit jaar weer zo is.'

Jan Van Zanen teleurgesteld in opkomstpercentage

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is niet tevreden met het opkomstpercentage in zijn stad. Rond 20.30 uur had 42 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Van Zanen zegt tegen Omroep West dat hij dat tegen vindt vallen. 'Zeker omdat maandag en dinsdag de opkomst in Den Haag 8,5 procent was. Dat was aanmerkelijk meer dan in Amsterdam en Rotterdam. Dus ik dacht, dat ziet er goed en veelbelovend uit.'
Het uiteindelijke opkomstpercentage zal iets boven die 42 procent komen te liggen. 'Dat betekent dat we de 48 procent van de vorige keer niet gaan halen. Dat is teleurstellend.'
Jan van Zanen niet tevreden met opkomstpercentage in Den Haag: 'Teleurstellend'
Waar de lage opkomst aan ligt heeft volgens Van Zanen waarschijnlijk verschillende redenen. 'Er zijn nog steeds mensen die het eng vinden om zich onder de mensen te begeven vanwege corona, de oorlog zal afleiden en het zal ook voor een deel met het vertrouwen in de politiek te maken hebben. Dan koester ik maar dat er heel veel mensen wel zijn gaan stemmen. Dan is het aan ons de taak om te laten dat het echt de moeite waard is en dat ze over vier jaar wel in grote getalen komen.'

Stembussen gesloten, gemeenten gaan beginnen met tellen

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zijn gesloten. Inwoners van gemeenten konden tot 21.00 uur hun stem uitbrengen. Vanaf nu gaan de stemmentellers in de 27 gemeenten in onze regio aan de slag met het tellen van de stemmen. Dit jaar konden mensen drie dagen op rij stemmen: maandag, dinsdag en woensdag. In Den Haag en Gouda zijn de stemmen van maandag en dinsdag al geteld. De exacte opkomstcijfers van de gemeenten in de regio worden later bekend gemaakt.
Het tellen gebeurt met de hand en begint met een sneltelling op lijstniveau: het optellen van alle geldige stemmen per politieke partij. De stembureaus geven de uitkomst van die sneltelling door aan hun gemeente. Daarna worden de geldige stemmen per kandidaat geteld. Als dat klaar is, maakt het stembureau daarvan een proces-verbaal op, dat naar de gemeente wordt gebracht.
Wanneer er uitslagen bekend zijn, zijn ze hier te vinden.

Laatste stemmers spoeden zich naar de stembus

Een paar minuten voor het sluiten van de stembureaus, gooien een aantal regiogenoten nog snel een stembiljet in de stembus. 'De laatste mensen komen binnenlopen in de hoop dat ze het verschil kunnen maken', zegt onze Omroep West-verslaggever op het stadhuis in Alphen aan den Rijn.
In Gouda zegt een jongeman die nog snel zijn stem uitbracht: 'Ik was nog aan het werk en ik was onderweg naar de sportschool, dus ik dacht: ik kom nog even langs.' Bang dat hij te laat zou komen, was hij niet. ' Ik wist dat het tot 21.00 uur open was, nu kon ik nog even rustig eten' , glimlacht hij.

Race om eerste uitslag verkiezingen kan bijna beginnen

Met nog minder dan een uur te gaan voordat de stembureaus sluiten, zetten medewerkers van stemlokalen zich schrap voor het tellen van de stemmen. Om 21.00 uur ontbrandt de traditionele strijd tussen een aantal plaatsen om als eerste de uitkomsten te melden. De strijd om de eerste te zijn, gaat in Nederland meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Deze gemeenten hebben elk één stembureau. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 'won' Schiermonnikoog door om 21.13 uur de resultaten door te geven.
In onze regio is meestal de gemeente Zoeterwoude de eerste die klaar is met het tellen van de stemmen. Het is dan ook de kleinste gemeente in de regio met 7.509 stemgerechtigden. De op één na kleinste gemeente is Midden-Delfland met 15.343 kiesgerechtigden, gevolgd door Hillegom met 17.520 inwoners die mogen stemmen.

Referendum over afvalbeleid Zoetermeer haalt nodige opkomstpercentage

Het referendum in Zoetermeer over een nieuw afvalbeleid heeft inmiddels het benodigde opkomstpercentage gehaald, waardoor het referendum geldig is. Om een referendum geldig te verklaren, moet 30 procent van de kiesgerechtigden in een gemeente een stem hebben uitgebracht. Inmiddels is het percentage stemmers op het referendum opgelopen naar 47,5 procent. Wat er precies op het spel staat, lees je hier.

Burgemeester Van Zanen bezoekt tellen in World Forum

In Den Haag hebben maandag en dinsdag 8,5 procent van de mensen al hun stem uitgebracht. Deze stemmen zijn woensdag al in het World Forum geteld. Burgemeester Jan van Zanen heeft woensdagmiddag een bezoekje gebracht aan de vrijwilligers die de stemmen aan het tellen waren.
Ook in Gouda zijn de stemmen van de eerste twee dagen al geteld. Hier zal rond 21.30 uur de eerste tussenstand bekend worden gemaakt.

Nieuwe opkomstcijfers bekend

In Katwijk had om 15.00 uur 31,7 procent van de inwoners hun stem uitgebracht. Een uur later lag het opkomstpercentage in Nieuwkoop op 37 procent. In Den Haag blijft de opkomst nog achter. Daar had om 16.00 uur pas 27,7 procent van de kiezers hun stem uitgebracht. In Zoetermeer gaat het wat voorspoediger, daar heeft al 35,2 procent van de kiezers gestemd.

Stemmen vanuit je auto in Zevenhuizen

Inwoners van de gemeente Zuidplas hoeven hun auto niet uit om te stemmen. Ze kunnen terecht in een speciaal drive-in stembureau in Zevenhuizen. 'Gemak dient de mens', zegt één van de stemmers.
Stemmen van achter je stuur in Zevenhuizen

In Madurodam zijn hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden en doven

In Madurodam is het ook een komen en gaan van mensen die willen stemmen. Maar naast dat daar gewone stemhokjes staan, zijn er ook hokjes speciaal voor blinde mensen ingericht. Door middel van een plaat waar in brailleschrift de stemlijst op staat, kunnen blinde mensen zelf op een gemeenteraadslid stemmen. Ook aan dove mensen is gedacht in het stemlokaal. Via een doventolk kunnen doven hun vragen stellen aan de stembureauleden.
Stemmen in braille en met gebarentolk in Madurodam

Voorlopige opkomstpercentages in de regio bekend

In de gemeente Zoetermeer heeft tot woensdag 11.00 uur 21,5 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het referendum over het afvalbeleid in de gemeente hebben iets minder mensen een stembiljet ingeleverd, namelijk 21,3 procent. Bij deze opkomstpercentages zitten ook al de uitgebrachte stemmen van maandag en dinsdag.
Vorige week peilden we de stemming over het afvalbeleid in Zoetermeer.
Referendum over afval leeft in Zoetermeer
Ook het voorlopige opkomstpercentage van de gemeenten Nieuwkoop is bekend. Daar heeft tot 12.00 uur 25 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. In de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft 20 procent gestemd en in de gemeente Den Haag heeft 22,3 procent een stembiljet ingeleverd. Om 13.00 uur had 25,4 procent van de stemgerechtigden in Waddinxveen een stem uitgebracht. En in de gemeente Oegstgeest loopt de opkomst iets achter. Daar heeft tot 12.00 uur 14,2 procent gestemd.

Stembureau in Zoeterwoude moet sluiten door coronabesmettingen

Het stembureau in het Muziekcentrum in Zoeterwoude is, nog voordat de deuren werden geopend, weer gesloten. Door te veel afmeldingen van stembureauleden met corona lukt het de gemeente niet om het stemlokaal te openen op woensdag. 'Maar een straat verderop is De Klaverhal. Daar kan ook gestemd worden', zegt Janet van der Ree, projectleider verkiezingen in Zoeterwoude.

Mark Rutte brengt stem uit en doet oproep

Ook minister-president Mark Rutte heeft woensdag zijn stem uitgebracht. Dat deed hij in zijn oude basisschool, Schoolvereniging Wolters in Den Haag. Daarnaast liet de premier op Twitter van zich laten horen. Hij roept iedereen op om te gaan stemmen. 'Door te stemmen, bepaal je mee wat er de komende jaren in jouw gemeente gebeurt. Maak dus gebruik van je democratische recht', schrijft hij.

PAARD geeft tickets voor Goldband weg onder stemmers

Zoals tijdens alle voorgaande verkiezingen is ook dit jaar poppodium PAARD aan de Prinsegracht in Den Haag weer omgebouwd tot stembureau. Om de democratie nog iets meer te vieren, geeft PAARD tickets weg voor de uitverkochte show van Goldband op de woensdagavond van de verkiezingen. ‘Deze avond was bij aankondiging binnen tien minuten uitverkocht. PAARD heeft voor de Gemeenteraadsverkiezingen echter een aantal tickets achter de hand gehouden. Om het democratisch grondrecht van stemmen te vieren verloot het poppodium 10 x 2 tickets voor de uitverkochte show van Goldband’, is te lezen op de site van het poppodium.
Stemmers die kans willen maken op de tickets van de Haagse band moeten tussen 12.00 uur en 17.00 uur hun stem uitbrengen in PAARD. Daarna krijgen zij een lot voor de ‘Goldband-loterij’. Om 17.00 uur zal PAARD via Instagram de winnende lotnummers bekendmaken en om 19.30 uur zal de show van Goldband beginnen. ‘Lang leve de democratie!’, schrijft het Haagse poppodium onder het bericht.
Het Haagse trio Goldband speelt woensdagavond in PAARD
Het Haagse trio Goldband speelt woensdagavond in PAARD © PAARD

Gouda begint met stemmen tellen

In Gouda wordt woensdagochtend al begonnen met het tellen van de stemmen. Een groep van zo'n twintig mensen telt de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. 'Het is een mooie zaak dat we door het vroeg stemmen de eerste stemmen kunnen tellen', zegt burgemeester Pieter Verhoeve op Radio West. Om 21.30 uur woensdagavond - als de stembussen gesloten zijn - wordt deze tussenstand bekendgemaakt.
In Gouda worden de eerste stemmen al geteld
In de stad heeft 7 procent van de stemgerechtigden afgelopen twee dagen zijn stem uitgebracht. 'Het is een service voor mensen die in alle rust willen stemmen', zegt Verhoeve. Ook al heeft slechts 7 procent hiervan gebruikgemaakt, volgens de burgemeester zijn de twee extra dagen zeker lonend. 'Elke maatregel die meer mensen laat stemmen, is winst. dat mag ook best wat kosten. Ieder kiezer die zijn stem uitbrengt, is de moeite waard.'

Wat doet de gemeenteraad eigenlijk?

Waarom is stemmen zo belangrijk? In deze video leggen wij uit wat de gemeenteraad doet voor jouw stad of dorp:

Burgemeester Van Zanen stemt in Scheveningen

De Haagse Burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft woensdagochtend vroeg zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. In het stemlokaal bij Stichting See Lab in Scheveningen kleurde hij een bolletje rood op zijn stembiljet. 'Ik ben er helemaal uit op wie ik ga stemmen. Maar dat ga ik niet zeggen', vertelt hij in West Wordt Wakker. Een tipje van sluier wil de burgemeester van Den Haag wel toelichten: 'Meestal stem ik op een vrouw.'
Maandag en dinsdag kon er ook al gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. 'En volgens mij was dat een aardig succes. De logistiek is volgens mij goed verlopen. Er stond hier en daar alleen een broodtrommel niet op tijd klaar', lacht Van Zanen. 'En de opkomst is ook best hoog. Gisteren had ruim 8 procent al gestemd in Den Haag. Dat is aanmerkelijk hoger dan de andere grote steden.'
Voor alle mensen die nog niet hebben gestemd, heeft Van Zanen ook een boodschap. 'Neem je tijd en doe het rustig. In de stemlokalen zijn extra mensen die jou ook kunnen begeleiden en ervoor zorgen dat het veilig kan. Maar ga vandaag wel stemmen, want verkiezingen zijn niet vanzelfsprekend!', roept hij op.
Burgemeester Jan van Zanen bracht zijn stem in Scheveningen uit
Burgemeester Jan van Zanen bracht zijn stem in Scheveningen uit © Omroep West

Opvallende stemlocaties op een rijtje: theater, auto of museum

Woensdag is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Alle stembureaus in de regio openen hun deuren zodat stemgerechtigden hun stem kunnen uitbrengen. Maar in sommige stemlokalen is er meer te beleven dan alleen een bolletje rood kleuren voor de naam van een lokale politicus. Wij hebben de meest opvallende stemlokalen op een rijtje gezet.

Stemmen kan tot 21.00 uur

Woensdagochtend om uiterlijk 7.30 uur openen alle 8800 stembureaus in Nederland voor de gemeenteraadsverkiezingen. De afgelopen twee dagen kon er ook al op veel plekken worden gestemd. Naar verwachting brengen de meeste kiezers woensdag hun stem uit. Ook wordt gestart met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag zijn uitgebracht. Na 21.00 uur worden de stemmen geteld die woensdag zijn uitgebracht.
De hele dag houdt Omroep West je op de hoogte van het verloop van de verkiezingsdag. En in de avond houden we je op de hoogte van de uitslagen via onze uitslagentool in de website en app en via speciale uitzendingen op radio (vanaf 20.00 uur) en tv (vanaf 20.30 uur).
Stemmen kan tot 21.00 uur
Stemmen kan tot 21.00 uur © ANP

Gemeenten melden opkomst boven 10 procent

Een aantal gemeenten heeft bekendgemaakt dat op maandag en dinsdag, de eerste twee dagen van de verkiezingen, net boven de 10 procent van de stemgerechtigden een stem heeft uitgebracht. In Wassenaar was het opkomstpercentage 13,3 procent en in Nieuwkoop en Zuidplas ligt het opkomstpercentage afgerond op 13 procent. In Waddinxveen ligt dit op 11,85 procent en in Katwijk 11,2 procent. Woensdag op 'de echte verkiezingsdag' gaan alle stembureaus open.

Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen, daarna VVD

Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, zijn vooral de lokale partijen de winnaars van deze gemeenteraadsverkiezingen. Dat is de uitslag van de zogeheten scholierenverkiezingen. Op de tweede plaats komt de VVD. De afgelopen twee weken brachten 22.663 leerlingen hun stem uit.
In de 'schaduwverkiezingen' kregen lokale partijen met 17,5 procent de meeste stemmen, iets meer dan de VVD die 16,7 procent van de stemmen kreeg. Daarna volgden GroenLinks met 15,2 procent en D66 met 14,9 procent.
In totaal mochten 58.000 leerlingen op 139 scholen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk stemden 22.663 jongeren van 94 scholen, een opkomst van zo'n 40 procent. Dit jaar stemden minder scholieren dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 scholieren op 98 scholen hun stem uit. 'Mogelijk dat de nasleep van de coronamaatregelen in het onderwijs en de aandacht voor Oekraïne in de media dit verklaren', aldus ProDemos, initiatiefnemer van de scholierenverkiezingen.

Opkomst in Den Haag loopt op tot 7,5 procent

Tussen maandagochtend en dinsdag 18.30 uur heeft 7,5 procent van de stemgerechtigden in Den Haag gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tot en met woensdag 21.00 uur kunnen in heel Nederland nieuwe gemeenteraadsleden gekozen worden. Maandag en dinsdag kon er vervroegd worden stemmen, met name voor mensen met een zwakke gezondheid die de drukte op woensdag dan kunnen ontlopen.