Stembureau Zoeterwoude dicht door te veel coronabesmettingen: 'Ik heb 17 afmeldingen gekregen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERWOUDE - Het stembureau in het Muziekcentrum in Zoeterwoude is, nog voordat de deuren werden geopend, weer gesloten. Door te veel afmeldingen van stembureauleden met corona lukt het de gemeente niet om het stemlokaal te openen op woensdag. 'Maar een straat verderop is gelukkig het volgende stembureau te vinden', zegt Janet van der Ree, projectleider verkiezingen in Zoeterwoude.
'Ik heb de afgelopen twee dagen zes afmeldingen gekregen van stembureauleden die corona hebben. Daarnaast hebben voor het weekend ook al elf stembureauleden zich afgemeld door ziekte en persoonlijke omstandigheden', legt Van der Ree uit. 'En het is verplicht om ieder stembureau van vier leden te voorzien. Daarom heeft de burgemeester besloten om het stemlokaal in het Muziekcentrum aan de Schenkelweg te sluiten.
Ook legt Van der Ree uit dat er geen vervangers meer waren voor het stembureau in de Muziekhal. 'Alle stembureauleden en leden die al klaar stonden om in te vallen, moesten een digitale cursus volgen om ingezet te kunnen worden in het stemlokaal. Maar veel van deze leden hebben zich dus afgemeld voor woensdag vanwege corona', verzucht de projectleider van de verkiezingen in Zoeterwoude. 'En die opleiding is verplicht, want anders wordt het een zooitje op de stembureaus. Dus wij kunnen niet zomaar andere mensen neerzetten in de stemlokalen.'

Ambtenaren niet beschikbaar

Daarnaast kunnen er geen ambtenaren van de gemeente als lid van het stembureau worden ingezet. 'Veel ambtenaren van het gemeentehuis zijn bezig met de voorbereiding van de opvang van mensen uit Oekraïne. En er is een team van ambtenaren bezig met het tellen van de stemmen die op maandag en dinsdag zijn uitgebracht op de stembureaus De Eendenkooi en De Klaverhal in Zoeterwoude. Dus die konden wij ook niet inzetten', legt Van der Ree uit.
Volgens de projectleider van de verkiezingen in Zoeterwoude zullen mensen die willen stemmen in het Muziekcentrum geen last hebben van de sluiting. 'Dit stembureau is altijd een locatie geweest waar niet veel mensen kwamen om hun stem uit te brengen. En daarnaast zit een straat verderop De Klaverhal. Daar kan ook gestemd worden.'