Warm welkom Oekraïners in Gouds kantoorpand

Een van de kamers in de nieuwe opvang
Een van de kamers in de nieuwe opvang © Omroep West
GOUDA - In Gouda zijn woensdagmiddag de eerste Oekraïners aangekomen op de 'Blokkerlocatie' aan de Antwerpseweg, waar de vijfde kantoorverdieping voor hen is ingericht. 'Het gaat om een groep van zo'n 45 mensen, meest vrouwen en kinderen, die nu in de noodopvang in Leiden zitten', zegt Jacoline van Rijn, woordvoerder van de gemeente, tijdens een korte rondleiding door het gebouw.
Het kantoor staat al jaren leeg en is door eigenaar White House Development beschikbaar gesteld tot het voorjaar 2023. Daarna worden op deze locatie 650 nieuwbouwwoningen gebouwd.
Binnen twee weken is hier een opvang ingericht voor minimaal negentig, 'maar waarschijnlijk tweehonderd mensen. Daar is plaats voor. De bovenste verdieping (met lift) is af, nu wordt naar beneden gewerkt; op één verdieping na, daar zit een bedrijfje', zegt de woordvoerder. Het sanitair, dat nu nog buitenstaat, wordt zo snel mogelijk geplaatst op de benedenverdieping. Daar komen ook twee covidkamers om eventuele zieken af te zonderen.

'Geen spullen brengen, behalve koelkasten en magnetrons'

Tegelijk met de bewoners arriveert het nieuwe beddengoed voor de nu nog kale matrassen. Die zijn nieuw, net als de bedden en worden betaald door de Rijksoverheid. Ze zijn de afgelopen dag in elkaar gezet door tientallen vrijwilligers, zowel van de gemeente als uit de stad. 'Het is ongelofelijk hoeveel mensen zich aanmelden, en qua spullen zelfs boven verwachting', zegt Van Rijn.
Medewerkers en vrijwilligers maken de opvang gereed
Medewerkers en vrijwilligers maken de opvang gereed © Omroep West
Ze laat de gratis winkel-in-opbouw zien op de begane grond: een grote hal waarin de hulpgoederen van een andere organisatie voor Oekraïne worden gesorteerd. Een klein deel wordt afgeschut, daar kunnen de bewoners handdoeken, kleding en verzorgingsproducten komen halen. 'En wil je alsjeblieft vermelden dat we nu alleen nog behoefte hebben aan koelkasten en magnetrons', zegt Van Rijn. Op Instagram is te vinden wat de naburige hulporganisatie voor Oekraïne nog kan gebruiken.

Zelf koken

Er gaat gegeten worden in het voormalige bedrijfsrestaurant, waar de tafeltjes al klaar staan. 'Het is de bedoeling dat de Oekraïners zelf gaan koken',  zegt Van Rijn. Mogelijk krijgen ze daarvoor een dagbedrag, maar dat is nog niet duidelijk. 'Het gaat zo snel en alles loopt door elkaar', zegt Van Rijn desondanks stralend, waarbij ze doelt op de gemeenteraadsverkiezingen elders in de stad. Ze roemt zowel gemeente als burgers voor hun grote bereidwilligheid. 'We zijn de eerste niet-noodopvanglocatie in de regio die open gaat.'
De welkomsttasjes moeten nog worden gevuld. Daarin komen natuurlijk stroopwafels en de huisregels in het Oekraïens. 'We hebben vijf à zes Oekraïense vertalers in de stad, en die zijn zeer behulpzaam.' Er wordt ook meteen gevraagd welk beroep de nieuwe bewoners hebben en of ze -zodra ze daar aan toe zijn- willen werken. 'En via stadstoezicht zijn we bezig fietsen te regelen.' Stadstoezicht beheert een depot op de IJsseldijk met zwerffietsen, waarvan er veel nooit worden opgehaald door hun eigenaar. 

Schakelklas voor oudere kinderen

Oudere kinderen kunnen voor les terecht op de internationale schakelklas van het Carmel College in Gouda. Aan een basisschool voor de jongere garde wordt nog gewerkt. 'Er is twee keer per week een spreekuur over werk, inkomen en dat soort zaken', zegt Van Rijn, tussen het regelen en het beantwoorden voor de telefoon door. 'Daarna gaan we activiteiten regelen.' 
Een tip heeft ze nog voor de Gouwenaars die Oekraïners thuis opvangen. 'Daar zitten schrijnende gevallen bij van zeven mensen op een tweekamerflat. Dat hou je geen maanden vol. Die mogen zich hier melden voor een kamer. Maar wacht niet te lang, als het vol is, is het vol.' De burgemeester zei het eerder op de dag al trots: 'Met dit warme welkom laten we de gastvrije kant van Gouda zien.'