Restanten Romeins vrachtschip gevonden bij werkzaamheden RijnlandRoute

De aangetroffen houten planken
De aangetroffen houten planken © Fotografie ADC ArcheoProjecten
VALKENBURG - Tijdens graafwerkzaamheden voor de RijnlandRoute in Valkenburg zijn in februari enkele eikenhouten planken van een historisch schip gevonden. Archeologen vermoeden dat het om een Romeins vrachtschip van ongeveer 30 meter lang gaat. Verder onderzoek moet uitwijzen waar het schip vandaan komt.
Uit een eerste analyse blijkt dat het schip een mediterrane bouwstijl had, maar dan in eikenhout. De gebruikte bouwtechniek is tot nu toe in weinig Romeinse schepen in het noorden teruggevonden en lijkt erop te wijzen dat het schip voor het einde van de eerste eeuw is gebouwd.
Het schip werd gevonden tijdens de werkzaamheden aan de N206, de ir. G. Tjalmaweg. Iets ten oosten van het voormalige Achterwegviacuct in Valkenburg. Archeologen waren al bij het graafwerk aanwezig omdat de kans groot werd geacht dat er nog archeologische vondsten konden worden gedaan. De vondst heeft geen invloed gehad op de voortgang voor het werk.

Vijf andere schepen aangetroffen

De houten planken zijn direct naast het voormalig vliegveld Valkenburg gevonden. Het is niet voor het eerst dat er archeologische resten worden gevonden in de omgeving. Zo zijn er al houtresten van vijf andere schepen aangetroffen. De eerste vondst dateert al van de jaren '40 van de vorige eeuw.
De werkzaamheden bij Valkenburg
De werkzaamheden bij Valkenburg © Fotografie ADC ArcheoProjecten
De archeologen onderzoeken nu de herkomst van het schip. Mogelijk kan jaarringenonderzoek uitwijzen wanneer de gebruikte bomen zijn gekapt en dus hoe oud het schip precies is. Ook proberen de onderzoekers te achterhalen hoe het schip bij Valkenburg is gestrand.