Grote meerderheid in Zoetermeer tegen afvalbeleid gemeente

© ANP
ZOETERMEER - Het nieuwe afvalbeleid dat het stadsbestuur in Zoetermeer voor ogen had, is niet goedgekeurd door de inwoners. Dat blijkt uit het referendum dat de stad tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week heeft gehouden. Maar liefst 81 procent van de stemmers is tegen het plan van de gemeente.
Voor wethouder Jakobien Groeneveld was de afwijzing van haar plan een flinke teleurstelling. 'Het doet zeker pijn', vertelde ze op Radio West. 'We hebben er als college en later als gemeenteraad goed over nagedacht en we hebben mensen nooit echt in de problemen willen brengen. We hebben ze juist willen helpen en ondersteunen bij het beter afval scheiden.' Van de ruim 50.000 uitgebrachte stemmen voor het referendum was 17,7 procent voor het plan van de gemeente Zoetermeer.
In Zoetermeer hebben bewoners van rijtjeshuizen nu twee afvalbakken: een groene voor het GFT-afval en een grijze voor het restafval. Die bakken worden iedere twee weken geleegd. Het grofvuil kan worden weggebracht bij de milieustraat of wordt gratis opgehaald. Bewoners van flats of appartementen gebruiken de ondergrondse afvalcontainers. De hoeveelheid restafval per inwoner per jaar is hoog: 230 kilo.

Grijze bak elke vier weken geleegd

Om wat aan dit restafval te doen wilde de gemeente dat bewoners hun afval beter zouden gaan scheiden. Zo zouden ze een bak krijgen om plastic, drinkpakken en metalen verpakkingen te scheiden. Deze bakken zouden net als de grijze bak nog maar eens in de vier weken worden geleegd. In de toekomst zouden bewoners moeten gaan betalen voor iedere keer dat de grijze bak wordt aangeboden om te legen. Ook zouden inwoners 42 euro per keer moeten betalen voor het ophalen van het grofvuil.
Met het nieuwe plan hoopte de gemeente het ophalen van afval betaalbaar te houden en de hoeveelheid restafval terug te dringen. Door het afkeuren van het plan, moet de gemeenteraad zich er opnieuw over buigen.

Het plan massaal afgewezen

Tegen dit plan ontstond al snel veel weerstand. Zo veel dat er besloten is om het nieuwe plan aan de inwoners van de stad voor te leggen. Zij hebben de afgelopen dagen het plan massaal afgewezen. Groeneveld geeft toe dat ze de uitslag al aan zag komen. 'Ik had er wel rekening mee gehouden. De afgelopen maanden heb ik heel veel mensen gesproken in Zoetermeer, dus ik merkte de weerstand wel.'
'Wat er fout is gegaan, waarbij je fout is gegaan tussen aanhalingstekens moet zetten, is dat het hele pakket in een keer is gepresenteerd', zoekt Groeneveld naar een verklaring voor de uitslag. 'Het was natuurlijk een heel erg groot pakket dat ineens bij de mensen op de deurmat viel. Het idee was eigenlijk dat de maatregelen veel meer uitgespreid zouden worden. Dat we een een oranje bak hier en een ondergrondse container daar zouden plaatsen.'

'Onderaan de lijst van Nederlandse gemeenten'

Het nieuwe afvalbeleid kan door de uitslag van het referendum de prullenbak in. Het college had aangegeven de uitslag van de stemming te respecteren als er sprake zou zijn van een geldig referendum. Hiervoor was een opkomst van meer dan 30 procent nodig. Uiteindelijk hebben 51,9 procent van de inwoners van Zoetermeer hun stem uitgebracht in het referendum.
Ondanks dat de ruime meerderheid van de Zoetermeerders tegen haar plan is, ziet Groeneveld wel een paar lichtpuntjes. 'Wat ik wel heb gemerkt is dat het punt weer op de agenda staat. Mensen weten nu hoe slecht we het doen. Zoetermeer staat onderaan de lijst van Nederlandse gemeenten als het gaat om afvalscheiding. Dat vinden ze niet fijn, dus ze willen wel dat er iets op dit vlak gaat gebeuren.'