Studentenpartij STIP grootste in Delft, bekijk hier de volledige uitslag

STIP-lijsttrekker Ida de Boer en STIP-wethouder  Bas Vollebregt
STIP-lijsttrekker Ida de Boer en STIP-wethouder Bas Vollebregt © Omroep West
DELFT - GroenLinks is niet langer de partij met de meeste stemmen in Delft. De studentenpartij STIP neemt het stokje over. Wel hebben beide partijen evenveel zetels in de raad: zes. Dit aantal heeft ook D66.
Ongelofelijk dit', was de eerste reactie van STIP-fractievoorzitter Ida de Boer. 'Ik ben supertrots op het team. Ik kijk ernaar uit om de komende periode met andere partijen samen te werken. Ben absoluut trots dat wij de meeste stemmen hebben gekregen. We gaan de komende jaren knallen.'
D66 gaf te kennen dat de huidige coalitie (GroenLinks, D66, STIP VVD en PvdA) best eens zou kunnen blijven zitten. 'De kiezer heeft ons uiteindelijk beloond voor het harde werk van de afgelopen jaren', liet D66-lijsttrekker Sivan Maruf optekenen.

'Gelukkig meer dan de helft van de mensen komen opdagen'

'Gelukkig is meer dan de helft van de stemmers komen opdagen', sluit burgemeester Marja van Bijsterveldt aan. 'Dat legitimeert de nieuwe uitslag. Ik ben trots op het campagnevoeren van alle partijen. Ik ben trots op STIP wat ze in al die jaren hebben opgebouwd. Heel knap wat ze nu doen.'
VVD kwam er in Delft goed vanaf. In veel gemeentes leed de VVD verlies. In Delft bleek dat de partij de drie zetels behoud. 'Daar zijn we apetrots op, zeker als je kijkt naar de huidige trend voor onze partij', vertelt lijsttrekker Dimitri van Rijn.

VOLT wint ook

Naast STIP won ook VOLT. De Europese partij heeft twee zetels in de nieuwe raad. Hart voor Delft, een afsplitsing van Onafhankelijk Delft krijgt vijf zetels in de raad. De moederpartij valt van vijf terug naar twee zetels.
VOLT Delft viert feest
VOLT Delft viert feest © Omroep West
In de onderstaande tool zie je de uitslag van de gemeente Delft. De tool staat standaard ingesteld op het behaalde percentage van het totaal aantal stemmen. Naast de uitslag kun je zelf ook bekijken welke coalities er mogelijk zijn op basis van de resultaten.