Reacties gemeenteraadsverkiezingen: Bloemen voor schorre studenten in Leiden

REGIO - Het is 'the day after' de gemeenteraadsverkiezingen. De stemmen zijn geteld en de zetelverdelingen in de gemeenten zijn bekend. En daarbij horen natuurlijk ook winnaars en verliezers. Lees hier alle reacties op de uitslagen van de verkiezingen.

Lijsttrekker Partij voor de Inwoners in Noordwijk ook verrast met bloemen

Onze verslaggever bracht donderdag ook een bos bloemen bij Alfons Morssink, lijsttrekker van Partij voor de Inwoners. Met zijn nieuwe partij in Noordwijk schoot hij bij deze verkiezingen meteen van nul naar vier zetels. 'Hoe wij het gedaan hebben, weten wij eigenlijk zelf ook niet', reageert de lijsttrekker als hij de bloemen in ontvangst neemt.

PvdA Leiden tweede in strijd om beste verkiezingsposter

De PvdA Leiden heeft met 25 procent van de stemmen net naast de titel ‘Beste verkiezingsposter van de gemeenteraadsverkiezingen’ gegrepen. Dat is donderdagochtend tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) bekendgemaakt. De ChristenUnie in Rotterdam ging er met de winst vandoor.
‘We vinden het uiteraard heel jammer dat onze poster niet heeft gewonnen. Maar we hebben met onze poster Leiden wel op de kaart kunnen zetten voor Nederland. Op onze poster staan namelijk allemaal iconische Leidse plekken’, reageert Abdelhaq Jermoumi, fractievoorzitter van de Leidse PvdA, op het verlies.
Op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden zelf is Jermoumi ook niet helemaal tevreden. ‘Je doet natuurlijk mee aan de verkiezingen om te winnen. Dus het is wel een beetje jammer dat we nu weer vier zetels hebben en er niet eentje bij hebben gekregen’, zegt hij. ‘Maar wij zijn wel een stabiele partij gebleven.’
Ook laat Jermoumi weten dat zijn partij er bij de volgende verkiezingen alles aan gaat doen om wel de beste verkiezingsposter van Nederland te hebben. ‘Over vier jaar zijn er weer nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dan zullen wij zeker met ons campagneteam gaan zitten om een heel originele poster te bedenken.
Op de poster van de PvdA Leiden staan allemaal iconische Leidse plekken
Op de poster van de PvdA Leiden staan allemaal iconische Leidse plekken © PvdA Leiden

Ook bos bloemen voor schorre studenten in Leiden

Omroep West ging ook langs bij een van de nieuwkomers in de gemeenteraad van Leiden. De partij Studenten voor Leiden bemachtigde twee zetels tijdens de verkiezingen. Met een schorre stem en kleine oogjes nam lijsttrekker Mitchell Wiegand Bruss de bos bloemen in ontvangst.

Bloemen voor de winnaars van de verkiezingen in de regio

Bij de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer kwam een opvallende winnaar uit de bus. De Partij Democratie voor Zoetermeer steeg daar van één naar vier zetels. Omroep West ging daarom langs met bloemen bij de fractievoorzitter Wim Blansjaar: 'Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht'

Gemeente Belang Krimpenerwaard weer de grootste

'Het was gisteravond heel gezellig. Want als je wat te vieren hebt is het natuurlijk een stuk gezelliger, dan wanneer je zetels verliest', begint Pascal van der Hek, fractievoorzitter van Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK), in West Wordt Wakker. Zijn partij behield woensdagavond haar zeven zetels en bleef daarmee de grootste in de gemeente Krimpenerwaard. 'Ik denk dat wij de grootste zijn gebleven, omdat wij zichtbaar zijn en aanspreekbaar zijn.'
Ook de andere lokale partijen in de Krimpenerwaard deden het goed. Zo heeft nieuwkomer Leefbaar Krimpenerwaard vier zetels bemachtigd in de raad. 'Wij hebben vier lokale partijen in de gemeente. Dat maakt het potentieel voor lokale partijen kleiner. Daarom ben ik nog trotser, omdat wij zeven zetels hebben kunnen vasthouden', vertelt Van der Hek.
De fractievoorzitter van Gemeente Belang Krimpenerwaard heeft daarnaast alle vertrouwen in het formatieproces dat er nu aan zit te komen. 'Wij zijn een partij die al heel veel jaren meedoet aan coalitievorming, die realistisch is en zijn verantwoordelijkheid neemt. Dus wij gaan vanavond al beginnen met een eerste informatieronde waarbij alle partijen langskomen', legt hij uit.

Gemengde gevoelens bij De Mos: 'Met negen zetels ben ik niet euforisch'

'Het was pas half vijf voordat ik op bed lag, dus het was een kort nachtje', vertelt Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, donderdagochtend in West Wordt Wakker. Nadat alle de stemmen in Den Haag zijn geteld, heeft zijn partij met negen zetels gewonnen in de gemeente Den Haag. Toch heeft De Mos gemengde gevoelens over deze uitslag. 'Wij zijn natuurlijk de grootste partij in de derde stad van Nederland geworden. Maar wij hadden op meer gehoopt.'
'Wij hadden de ambitie om vijftien zetels te halen met als ondergrens twaalf zetels. Dus dan ben je niet euforisch als je negen zetels haalt', legt hij uit. 'Maar wij zijn wel de grootste partij en dus aan zet. Wij willen graag formeren en daar hebben wij ook veel zin in. Vanmiddag komen wij al bij elkaar met de fractie om daarover te spreken. En je moet niet blijven hangen in de dingen die je niet meer kan veranderen, maar je moet de dingen veranderen die je wel kan veranderen', vertelt De Mos verder.
'En formeren kan ook zeker met dit zetelaantal, maar het zal wel lastiger worden. Er zullen veel kopjes koffie voor gedronken moeten worden en veel telefoontjes moeten worden gepleegd. En wij snappen ook dat er bij onze partij zaken liggen die voor andere partijen moeilijk zijn', doelt De Mos op de corruptiezaak waarin hij verwikkeld is geraakt. 'Maar wij gaan er alles aan doen om de formatie tot een succes te brengen.'
De partij van Richard de Mos is waarschijnlijk weer de grootste in Den Haag
De partij van Richard de Mos is waarschijnlijk weer de grootste in Den Haag © ANP

Bekijk de verkiezingsuitslag en welke coalities mogelijk zijn in jouw gemeente

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld en de voorlopige verkiezingsuitslag is bekend. Van alle 27 gemeenten uit onze regio zijn de stemuitslagen binnen. Bekijk de uitslag van jouw gemeente in onze uitslagentool. En met onze coalitietool kan je alvast kijken welke partijen in jouw gemeente een coalitie zouden kunnen vormen.
LEES MEER:

Opkomstcijfer in bijna alle gemeenten lager dan vier jaar geleden

In bijna alle gemeenten in onze regio is de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen lager dan vier jaar geleden. In Den Haag heeft 43 procent van de kiesgerechtigde inwoners een stem uitgebracht. Vier jaar geleden was dat 48 procent. Alleen in de gemeenten Midden-Delfland, Noordwijk en Zoetermeer was de opkomst hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.