Waddinxveen koopt hotel om vluchtelingen op te vangen

De gemeente heeft het voormalige pand van Hotel de Unie gekocht
De gemeente heeft het voormalige pand van Hotel de Unie gekocht © Google Maps
WADDINXVEEN - De gemeente Waddinxveen heeft het voormalige pand van Hotel de Unie aan de Kerkweg-Oost gekocht om daar op langere termijn Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. 'Met het inrichten van Hotel De Unie hopen we opvang te kunnen bieden zolang dat nodig is', zegt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis.
Op maandag 14 maart heeft de burgemeester de koopovereenkomst voor het voormalige hotelpand getekend. Voordat er vluchtelingen in kunnen, moet er nog wel wat gebeuren. In het pand ontbreken nog verwarming, ventilatie en een keuken. Er is dus geen sprake van opvang op de korte termijn.
Om het pand op te knappen doet het college 'zo snel mogelijk' een voorstel aan de gemeenteraad met mogelijke scenario's en het vereiste budget. Nadat dat voorstel door de raad is, gaat de gemeente aan de slag met het pand.

Opvang zolang het nodig is

De gemeente Waddinxveen kreeg vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden het verzoek om tachtig plaatsen beschikbaar te stellen. Momenteel worden zo'n 75 vluchtelingen opgevangen in Waddinxveen. Zij verbleven de eerste anderhalve week in sporthal De Dreef. Die locatie liet volgens de gemeente alleen nogal wat te wensen over, waardoor ze in de locatie aan de Noordkade terechtkwamen. Daarmee komt het totale aantal beschikbare plekken op 120.
'Nu we het pand van Hotel De Unie hebben, kunnen we ook op lange termijn vluchtelingen opvangen. De crisisnoodopvang in De Dreef was voor anderhalve week en bood de vluchtelingen heel weinig privacy. De huidige locatie aan de Noordkade is al veel geschikter en biedt hen onderdak voor ten minste een half jaar. Met het inrichten van Hotel De Unie hopen we opvang te kunnen bieden zolang dat nodig is', zegt Nieuwenhuis.