Koos (17) voorkomt vlammenzee in eigen huis

Vader en zoon wisten het vuur grotendeels zelf te blussen voordat de brandweer arriveerde
Vader en zoon wisten het vuur grotendeels zelf te blussen voordat de brandweer arriveerde © IJsbrand Terpstra
ZOETERWOUDE - De 17-jarige Koos Westendorp twijfelde vrijdagochtend geen moment toen hij geknetter uit de berging hoorde komen. In zijn huis met rieten dak bleek brand te woeden. Samen met zijn vader wist hij de brand te blussen en zo te voorkomen dat de woonboerderij aan de Weipoortseweg in Zoeterwoude volledig in vlammen opging.
Het gezin wordt vrijdagochtend wakker van een brandlucht, maar heeft aanvankelijk niet in de gaten dat er iets aan de hand is. 'Ik dacht eerst dat de buurvrouw de kachel flink opgestookt had', zegt vader Koos Westendorp. Pas wanneer zijn 17-jarige zoon zich klaarmaakt om naar school te gaan, krijgen ze door dat de brand bij hun in huis is.
'Ik hoorde geknetter uit de bergingsruimte', vertelt de zoon, die ook Koos heet. Hij roept zijn vader erbij. De brand is ontstaan in een afzuiginstallatie. Die is naar beneden gevallen en bovenop de wasdroger beland, die ook in brand staat. Vader en zoon rennen naar de gang, waar een brandhaspel hangt. Om de beurt gaan ze de ruimte binnen om te blussen.
De brand ontstond in een afzuiginstallatie die vervolgens bovenop een wasdroger belandde
De brand ontstond in een afzuiginstallatie die vervolgens bovenop een wasdroger belandde © IJsbrand Terpstra

Flinke schade

Na een paar minuten is het ergste vuur geblust en arriveert de brandweer. Omdat de woning een rieten dak heeft zijn meerdere eenheden ingeschakeld. Ook het speciale rietteam van de brandweer is aanwezig.
De schade aan de bergingsruimte is groot. Ook is het vuur naar boven geslagen. De brandweer heeft de laatste brandhaarden geblust en de woning gecontroleerd en geventileerd. Omdat de 17-jarige Koos veel rook had ingeademd is hij meegenomen naar het ziekenhuis ter controle. Door het snelle ingrijpen van het gezin is ergere schade voorkomen.