Babyhaasjes vaak onnodig opgehaald door dierenambulance: 'Laat de beestjes gewoon liggen'

De haasjes worden massaal binnengebracht bij de dierenambulance
De haasjes worden massaal binnengebracht bij de dierenambulance © Leon van Es
GOUDA - Door het mooie weer van de afgelopen weken komen steeds meer dieren uit hun schuilplekken. En dat levert deze weken veel drukte op voor de dierenambulance. Door de bezorgdheid van mensen is er ook veel onnodige zorg van de dierenopvang nodig voor met name de babyhaasjes. 'Als de beestjes niet gewond zijn, laat ze dan gewoon liggen', roept Leon van Es van Centrum voor Dierenhulpverlening in Gouda op.
De eerste maanden van het voorjaar zijn altijd al de drukste periode voor de dierenambulances. 'De dieren komen weer tevoorschijn, vogeltjes leren vliegen en nieuwe haasjes worden geboren', somt Van Es op. 'En deze periode is het nog drukker geworden door de vogelgriep die nu heerst. Wij halen per week wel tien tot twintig dode of zieke zwanen en ganzen op uit weilanden in de omgeving. De zieke vogels worden dan naar de opvang gebracht en daar beslist een arts of wij nog iets kunnen doen voor het dier', voegt hij toe.
De opvang is niet alleen druk in de weer met vogels die vogelgriep hebben, ook wordt de dierenambulance overspoeld met meldingen van gevonden babyhaasjes. 'Die worden nu massaal geboren', vertelt Van Es. 'De hazenmoeder zorgt ervoor dat haar jonge haasjes in een kuiltje in een weiland kunnen liggen. Dat doet de moeder zodat haar kinderen niet gezien en gevangen worden door roofdieren', legt hij uit.

Baby's verstoten door hazenmoeder

Maar doordat de jonge haasjes in weilanden verblijven, krijgt de dierenopvang veel, en vooral onnodige, meldingen van gewonde haasjes. 'Als mensen hun hond uitlaten, vinden zij vaak deze babydiertjes in een kuil zonder hun moeder en nemen ze de beestjes mee naar ons. Maar dat de haasjes daar liggen is normaal', vertelt Van Es verder.
'En het probleem is juist dat wij deze haasjes niet meer terug kunnen brengen naar de vindplek en hun moeder. De moeder accepteert haar kinderen namelijk niet meer als er een andere geur om het beestje hangt.' Daarnaast komt ook nog het probleem dat de haasjes moeilijk grootgebracht kunnen worden in de opvang. 'Vaak gaan deze diertjes dan naar een ''hazenmoeder'', dat is een vrijwilliger die de hazen thuis opvangt en opvoedt.'

'Laat ook babyvogeltjes met rust'

Daarom doet Van Es de oproep om de babyhaasjes te laten liggen als je ze in een weiland vindt. 'Als het haasje duidelijk gewond is, dan moet je natuurlijk even bellen met de dierenambulance. Maar als ze gewoon liggen, laat ze dan ook liggen en doe eventueel de hond aan de lijn', zegt hij stellig.
Deze oproep geldt ook voor de vele babyvogeltjes die onnodig bij de opvang worden binnengebracht. 'Veel vogeltjes leren vliegen in deze tijd van jaar. Dat doen zij vaak vanaf de grond. En daarom denken veel mensen dat ze uit het nest zijn gevallen', legt Van Es uit. 'Dus hier geldt eigenlijk ook weer: Laat de beestjes gewoon met rust, tenzij ze op een gevaarlijke plek leren vliegen of duidelijk gewond zijn.'