Hindoestanen gooien met kleurpoeder en parfum: 'Holi Phagwa doet mij veel'

DEN HAAG - Straten, mensen en lantaarnpalen in alle kleuren van de regenboog en een geurexplosie van frisse en zoete luchtjes. Zo ligt het wijkpark Transvaal in het zonnige Den Haag er vrijdagmiddag bij tijdens de viering van het feest Holi Phagwa. Na bijna twee jaar mogen de Hindoestaanse inwoners uit Den Haag en omstreken weer helemaal los met het gooien van gekleurde poeders en parfum. 'Het is gewoon fantastisch om dit weer met elkaar te kunnen vieren!'
Tijdens het holifeest wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd en dat de lente is begonnen. Om dat te vieren wordt er met gekleurde poeder en parfum gegooid. En dat wordt niet voorzichtig gedaan. Alle straten, lantaarnpalen en vooral de mensen in het wijkpark zitten onder de verf en niemand is veilig voor de kleurexplosie. 'De mensen zijn ontzettend blij en ze bestrooien alles met kleuren', zegt Amar Soekhlal, voorzitter van Stichting Holi Samen, terwijl hij door omstanders wordt voorzien van rood poeder op zijn gezicht.
Hindoestanen smijten met kleurpoeder en parfum
'Dit feest staat symbool voor de overwinning van de lente op de winter. En de lente symboliseert weer een nieuw begin en nieuwe hoop. We kunnen de winter achter ons laten', legt Soekhlal de betekenis van het feest uit. Maar dit feest heeft volgens de voorzitter van de Stichting Holi Samen ook een lokale symboliek. 'Het staat ook symbool voor wat Den Haag is. De vele kleuren symboliseren wat wij met elkaar zijn: een mooie, kleurige en multiculturele stad', voegt hij toe.
Holi Phagwa duurt twee dagen en wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gevierd. Op de eerste dag wordt het verhaal van prins Prahlad verteld. Dat laat zien dat het goede altijd het kwade overwint. Deze dag heet de Holika Dahan en dan steken hindoes een grote brandstapel aan. De tweede dag is het holifeest. 's Ochtends wordt er met het as van de brandstapel gespeeld. In de middag staan de festiviteiten in het teken van het water, want water staat voor leven. Door iemand met gekleurd water te besprenkelen wens je die persoon een kleurrijk leven toe en je zegt daarbij Subh Holi, dat betekent: Gelukkig Nieuwjaar!

Nog meer uitbundig door corona

Niet alleen Soekhlal is vrijdagmiddag enthousiast, in het hele wijkpark hangt een uitgelaten sfeer onder alle poedergooiers. 'Je ziet het, de mensen zijn ontzettend blij dat ze weer mogen feesten en hun cultuur kunnen beleven', laat Soekhlal zien terwijl hij een hand vol geel poeder over zijn hoofd gestrooid krijgt. 'We zijn na schooltijd van de kinderen meteen lekker begonnen en het is heel gezellig. Daarnaast is het voor ons heel belangrijk om dit te vieren. Het is gewoon traditie en het hoort bij onze cultuur', vertelt een man met paars haar.
De sfeer in het park is nog meer uitgelaten dan voorheen. Vorig jaar jaar ging het feest van de lente namelijk niet door vanwege corona. 'Bijna twee jaar heeft het niet kunnen plaatsvinden. Gelukkig hebben wij de pandemie met elkaar overleefd. En tijdens dit feest is het ook heel symbolisch dat wij de donkere pandemie achter ons hebben gelaten en de goede kant opgaan. Het is gewoon fantastisch om dit weer met elkaar te kunnen vieren', zegt Soekhlal. 'Dus wij vieren het nu nog eens extra uitbundig', voegt een man met oranje haar toe.

'De betekenis doet mij veel'

Voor het holifeest zijn niet alleen de hindoestaanse Hagenaren met gekleurd poeder naar het wijkpark gekomen, maar er zijn ook bezoekers van buiten Den Haag en zelfs van buiten Nederland. 'Ik vind de betekenis van dit feest een van de mooiste dingen die er is. Ze vieren het licht en de lente en dat doet mij gewoon veel. Dus ik vond dat ik dit feest ook aan mijn kind moest laten zien', vertelt een vrouw met haar zoontje op haar arm. 'Maar wij wonen in Italië en daar heb je dit niet echt. Dus daarom ben ik hier vandaag. En wij zijn enorm aan het genieten!'
Vrijdag 18 maart om 19.00 uur is op TV West de documentaire 'Holi Phagwa' te zien. In deze documentaire nemen we jou mee in de kleurrijke wereld van de viering van Holi Phagwa in Den Haag. Een vertelling van de geschiedenis van deze Hindoestaanse traditie aangekleed met dans en muziek. Zaterdag wordt de documentaire vanaf 17.20 uur in de herhaling uitgezonden.