De Mos en Guernaoui zien af van wethouderschap in Den Haag

Voormalig wethouders Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (r)
Voormalig wethouders Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (r) © ANP
DEN HAAG - Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden de komende jaren geen wethouders in Den Haag. Dat heeft hun partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, besloten om zo 'de blokkade voor samenwerking met andere partijen op te heffen'. Meerdere partijen gaven aan niet met Hart voor Den Haag samen te willen werken, als het van corruptie beschuldigde tweetal kandidaat zou zijn voor het wethouderschap.
Doordat Hart voor Den Haag met negen zetels weer de grootste is, mag het als eerste proberen een coalitie te smeden. 'Het moet om de stad gaan, niet om de poppetjes', vindt De Mos. 'Partijen als D66 en GroenLinks gebruiken de valse beschuldigingen van het OM aan het adres van Guernaoui en mij als voertuig om onze partij - en daarmee ruim 30.000 Hagenaars - uit te sluiten van collegedeelname. Partijen als de VVD en PvdA zeggen niet te willen samenwerken als Guernaoui en ik wethouderskandidaat zijn', legt de fractievoorzitter van de grootste partij in Den Haag uit.
De Mos en Guernaoui zien af van wethouderschap in Den Haag
'Omdat het voor de koers van de stad van cruciaal belang is dat Hart voor Den Haag in het stadsbestuur komt, hebben Rachid en ik besloten om geen wethouderskandidaat te zijn', aldus De Mos. Door het besluit om De Mos en Guernaoui niet kandidaat te stellen, hoopt de partij dat de andere partijen nu wel samen in een coalitie willen gaan zitten met Hart voor Den Haag.

Aandringen op snel afwikkelen corruptieonderzoek

De twee voormalig wethouders worden door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Ze werden in 2019 door de Rijksrecherche van hun bed gelicht en hun werkkamers in het stadhuis werden doorzocht. De Haagse collegepartijen VVD, D66 en GroenLinks wilden niet verder met Hart voor Den Haag/Groep de Mos waarna het college viel en De Mos en Guernaoui wethouder af waren.
Ook roept De Mos de andere partijen in de gemeenteraad op om 'gezamenlijk richting het OM op te trekken om aan te dringen op een snelle afwikkeling van de zaak'. Volgens De Mos raakt de jarenlange onduidelijkheid 'de lokale democratie rechtstreeks in het hart'.