Uitslagen verkiezingen definitief vastgesteld: zo werd er gestemd in jouw gemeente

De Haagse burgemeester Jan van Zanen
De Haagse burgemeester Jan van Zanen © ANP
REGIO - De centrale stembureaus in de gemeenten waar vorige week raadsverkiezingen waren, hebben maandag de officiële uitslagen vastgesteld. Dat gebeurde om 10.00 uur in openbare zittingen, die in veel gevallen ook live te volgen waren via de websites van de gemeenten.
Tijdens zo'n zitting kunnen aanwezigen eventuele bezwaren inbrengen over het verloop van de stemming of de optelling van de stemmen. Het centraal stembureau neemt deze bezwaren op in het proces-verbaal. De gemeenteraden kunnen daar dan naar kijken wanneer ze de geldigheid van de verkiezing beoordelen. Er is geen beroep mogelijk tegen de vaststelling van de verkiezingsuitslag.
Alle gemeentes publiceren de processen-verbaal op internet. De Kiesraad neemt de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen daarna op in een databank met verkiezingsuitslagen. Op woensdag 30 maart zijn de eerste raadsvergaderingen van de nieuw gekozen gemeenteraden, waarin de nieuwe raadsleden worden geïnstalleerd.

Uitslagen en puzzelen met coalities

Afgelopen vrijdag waren in onze regio alle stemmen geteld en alle volledige voorlopige uitslagen doorgegeven. Wil je weten wat de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezing in jouw gemeente is? Zoek het hieronder op in onze tool.
Na installatie van de nieuwe raadsleden mogen de grootste partijen beginnen met het proberen te smeden van een coalitie. Daarbij moeten ze met andere partijen een meerderheid zien te krijgen in de raad, om vervolgens met die partijen de gemeente te besturen. Het vormen van zo'n coalitie is in sommige gemeenten makkelijker dan in de anderen. Met deze tool kun je alvast in jouw gemeente puzzelen.

Opkomstpercentage in jouw gemeente

Er was ook veel te doen om de opkomstpercentages. Die zijn lager dan men had gehoopt. Gemiddeld bleef de helft van de kiezers deze verkiezingen thuis. De opkomstpercentages van alle gemeente in de regio hebben we hier voor je op een rijtje gezet.