Nog even binnenkijken: Binnenhof vanaf maandag zeker vijf jaar dicht

De graafmachines staan al op het Binnenhof
De graafmachines staan al op het Binnenhof © ANP
DEN HAAG - Nog één nachtje slapen en dan gaat het Binnenhof voorlopig op slot voor publiek. Deze zondag is de allerlaatste kans om nog eens over het Binnenhof te lopen, voordat de grote verbouwing ervan begint. Het is daarom de komende vijf jaar voor fietsers en voetgangers een ontoegankelijk gebied.
In de afgelopen weken is er al begonnen met de werkzaamheden in het gebied, maar nu gaat het binnenplein écht dicht. Fietsers kunnen gedurende de sluiting omrijden langs de Hofvijver, meldt mediapartner Den Haag FM. Voetgangers hebben ook de mogelijkheid om via Lange Poten te wandelen.
Laatste bezoekers lopen dit weekend nog over het Binnenhof
Laatste bezoekers lopen dit weekend nog over het Binnenhof © ANP
Er staat het Binnenhof een grote onderhoudsbeurt te wachten. Er is sprake van houtrot, lekkende daken, verouderde liften en leidingen. Daarbij is ook de brandveiligheid niet overal goed op orde. Door de werkzaamheden zijn parlementariërs vorig jaar al voor zeker vijf jaar verhuisd naar het tijdelijke Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg.
Ondernemers in het gebied maken zich al lange tijd zorgen over de verbouwing. Het centrum van Den Haag zou volgens hen minder aantrekkelijk worden, vrezen ze. De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf willen de Haagse binnenstad aantrekkelijk houden door onder andere een uitzichtpunt bij het Buitenhof neer te zetten.
Ook komen er een tijdelijk bezoekerscentrum en rondleidingen over de bouwplaats. Bovendien zijn er afspraken gemaakt over het zoveel mogelijk tegengaan van overlast en komt er een schaderegeling voor ondernemers.
Nog even binnenkijken: Binnenhof vanaf maandag zeker vijf jaar dicht
Nog even binnenkijken: Binnenhof vanaf maandag zeker vijf jaar dicht