Romeinse muntenschat uit Hazerswoude te bewonderen in Leiden

Drie zilveren munten uit de Romeinse muntschat
Drie zilveren munten uit de Romeinse muntschat © Gemeente Alphen aan den Rijn
LEIDEN - De Romeinse munten die half januari werden gevonden door de gepensioneerde brugwachter Han Maksymiak in Hazerswoude-Rijndijk. zijn vanaf dinsdag te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Tijdens zijn zoektocht vond Han 21 zilveren munten, één bronzen munt en ook nog een eeuwenoude gebroken mantelspeld.
Han Maksymiak vond begin dit jaar de Romeinse munten en mantelspeld op het terrein waar de toekomstige woonwijk Westervaartpark wordt gebouwd. 'Ik ga vaker op pad met mijn detector en dan hoop ik natuurlijk dat ik leuke dingen vind', vertelde Han op 23 februari op Radio West bij Menno in de Middag. Maar toen hij in januari zijn metaaldetector op een zandhoop in de nieuwe woonwijk hield, vond hij wel iets heel bijzonders. 'Toen maakte de detector een geluid en zag ik de vorm van een muntje op mijn schermpje. Meteen had ik het idee dat het om een Romeinse munt zou kunnen gaan. En toen ik de munt uit het zand haalde en schoon had gemaakt met water, werden mijn vermoedens bevestigd.'
Uiteindelijk bleek Han 21 zilveren munten, één bronzen munt en een gebroken mantelspeld uit de periode rond 166 na Christus te hebben ontdekt. Nadat de voormalig brugwachter zijn vondst bij het RMO en de gemeente Alphen aan den Rijn had gemeld, heeft hij samen met Leidse archeologen en Alphense ambtenaren de vindplaats nog een keer bezocht, om te kijken of er nog meer munten te vinden waren. Daarbij werden geen andere Romeinse voorwerpen gevonden, laat het RMO weten.

Portretten van keizers en keizerinnen

De munten zijn gevonden op een kleine afstand van de weg die destijds de forten langs het Romeinse grensgebied, de Limes, langs de Oude Rijn met elkaar verbond. 'Deze muntvondsten laten zien dat het gebied tussen de Romeinse forten eigenlijk ook heel belangrijk was in die periode', liet de gemeente Alphen in februari weten. 'Ze maken het leven van de Romeinen tastbaar. De vondst toont dat er veel betaalverkeer was en dat munten lang in omloop zijn geweest.'
Op de jongste munt is het hoofd van keizer Marcus Aurelius geslagen
Op de jongste munt is het hoofd van keizer Marcus Aurelius geslagen © Rijksmuseum van Oudheden
Voordat de munten tentoongesteld konden worden, zijn ze eerst geregistreerd door het PAN (Portable Antiquities of the Netherlands), de digitale database waarin archeologische metaalvondsten worden geregistreerd. Daarnaast meldt het RMO dat de munten goed te dateren zijn aan de hand van de namen en portretten van de keizers en keizerinnen die er op staan. 'De oudste munt, een zilveren denarius, laat het portret zien van keizer Vespasianus en kan gedateerd worden tussen 73 en 75 na Christus. Ook is er een zilveren munt van zijn zoon, keizer Domitianus, uit 82 na Christus. De jongste munt is van keizer Marcus Aurelius en is geslagen in Rome, in 166 na Christus', laat het Leidse museum weten.

'Bronzen munt is te sterk aangetast'

'De enige bronzen munt is te sterk aangetast om vast te kunnen stellen van welke keizer deze is geweest, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De mantelspeld dateert tussen 170 en 250 na Christus', meldt het RMO verder. 'Het is ook goed mogelijk dat de munten in een zakje zaten, dat met de mantelspeld was dichtgemaakt.' Daarbij doet het museum nog verder onderzoek naar de muntenschat, die tot 15 juni 2022 in Leiden tentoongesteld zal worden.