Oegstgeest gaat stemmen hertellen na miniem verschil in stemmen

Stemmen tijdens de verkiezingen
Stemmen tijdens de verkiezingen © ANP
OEGSTGEEST - De stemmen die zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oegstgeest worden opnieuw geteld. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. Reden is het verschil van twee stemmen die Lokaal Oegstgeest nodig had om toch in de gemeenteraad te komen. De hertelling vindt woensdag om 12.00 uur plaats in het gemeentehuis van Oegstgeest.
De fractievoorzitter van Lokaal Oegstgeest, Eelke van den Ouweelen, vroeg maandagochtend al bij de vaststelling van de uitslag om een hertelling, maar ving bot. Van den Ouweelen zat met zijn Lokaal Oegstgeest de afgelopen vier jaar met één zetel in de raad, maar kwam na de verkiezingen vorige week twee stemmen tekort om een zetel te pakken voor de komende raadsperiode. Die restzetel gaat nu naar D66.
Volgens het centraal stembureau in Oegstgeest kan er alleen worden herteld als er 'een ernstig vermoeden' is dat er 'zodanige fouten zijn gemaakt' dat ze van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling. Van zo'n vermoeden was volgens burgemeester Emile Jaensch, die ook voorzitter is van het centraal stembureau, geen sprake. De Kieswet schrijft voor dat er dan niet besloten hoeft te worden tot hertelling, zegt een woordvoerder van de Kiesraad.

'Onzekerheid wegnemen'

De gemeenteraad van Oegstgeest schaarde zich dinsdagavond, tijdens een afscheidsvergadering waarin de geldigheid van de verkiezingen zou worden beklonken, unaniem achter het verzoek tot hertelling.
Raadsleden vonden het verschil zo klein, dat een hertelling wel degelijk nodig is. 'We verwachten niet dat stemmen anders uitvallen, maar wij vinden het coulant richting andere partijen om die onzekerheid weg te nemen', zei fractievoorzitter Melanie van Driel van Progressief Oegstgeest.

Tijd en plek

Bij de hertelling kunnen inwoners aanwezig zijn om het proces te controleren, zei de burgemeester. De hertelling zal om 12.00 uur zijn in het gemeentehuis van Oegstgeest.
In eerste instantie was het de bedoeling dat de stemmen een tweede keer geteld zouden worden in sporthal De Cuyl. Hier vindt woensdag echter een basketbaltoernooi plaats voor basisschoolleerlingen. De ouders van de leerlingen kregen dinsdagavond een e-mail dat het toernooi voor het derde jaar op rij (na eerder afgelast te zijn door de coronamaatregelen) niet door zou gaan. Dit leidde tot veel onvrede onder de ouders, waarna de gemeente besloten heeft de hertelling toch in het gemeentehuis te houden, zodat het basketbaltoernooi door kan gaan.