Wassenaar stuurt 'krottenkoning' rekening van miljoen euro voor Huize Ivicke

De opgeknapte entree van Huize Ivicke
De opgeknapte entree van Huize Ivicke © Omroep West
WASSENAAR - Het werk dat de gemeente Wassenaar heeft uitgevoerd om verdere verkrotting van het monumentale Huize Ivicke langs de N44 te voorkomen, heeft meer dan een miljoen euro gekost. De rekening daarvoor is nu doorgestuurd naar eigenaar Ronnie van de Putte, die ook wel bekendstaat als 'krottenkoning'.
De gemeente en Van de Putte liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch over het monumentale pand langs de N44. De eigenaar heeft de villa nooit onderhouden, waardoor deze in zeer slechte staat verkeerde. Ook zaten er krakers in de villa.
Omdat Huize Ivicke een monument is, stelde de gemeente Wassenaar Van de Putte eind 2019 een ultimatum: knap het op, of wij doen het en sturen de rekening door. De 'krottenkoning' deed niets en in de zomer van 2020 begon de gemeente met verbouwen. Van de Putte heeft geprobeerd het bij de rechter tegen te houden, maar werd hierbij in het ongelijk gesteld, waarna Wassenaar in het pand aan de slag ging om de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden te verrichten.

Werkzaamheden fors duurder uitgevallen

Wassenaar had zelf ingeschat dat de kosten van het herstel tussen de 500.000 en een miljoen euro zouden bedragen. Nu blijkt dat de werkzaamheden zelfs nog iets duurder zijn geworden. Van de Putte kan namelijk een rekening van in totaal 1.010.722,62 euro verwachten, zo blijkt uit de brief van het gemeentebestuur. Dit is fors meer dan Van de Putte zelf uit wilde geven. Volgens de eigenaar van het pand was er niet meer dan 56.000 euro nodig om het monumentale pand te behouden.
De 'krottenkoning' heeft vier weken de tijd om te reageren op de brief van de gemeente. Doet hij dit niet, dan heeft Van de Putte daarna nog zes weken om het miljoen over te maken. In juni 2020 liet de gemeente beslag leggen op Huize Ivicke. Een woordvoerder zei toen: 'We weten niet wat voor manipulaties Van de Putte nog meer gaat doen, en dit is een soort zekerheid.' Als de 'krottenkoning' weigert te betalen, heeft de gemeente dus een stevige stok achter de deur.

Rechtszaak om doorverkoop terug te draaien

Naast de poging om alle kosten van de restauratie te verhalen, loopt er ook nog een rechtszaak van Wassenaar tegen Van de Putte om de doorverkoop van Huize Ivicke terug te draaien. Volgens de gemeente heeft de eigenaar het pand alleen doorverkocht om schuldeisers, waaronder de gemeente, te benadelen. Zo zou het moeilijker worden voor Wassenaar om de rekening van ruim een miljoen euro voor de verbouwing van het vervallen pand te verhalen.
In februari 2020 verkocht de Muntendamsche Investeringsmaatschappij B.V., één van Van de Puttes vele bedrijven, het pand aan RAP. Dat verkocht Huize Ivicke dezelfde dag weer door aan de huidige eigenaar Monumenten Restauratie WH, een dochteronderneming van RAP en eveneens een bedrijf van de 'krottenkoning'. Diezelfde dag werd er ook een hypotheek van zes miljoen euro op Huize Ivicke gevestigd.

Zaak in tweede of derde kwartaal

Volgens de gemeente is deze doorverkoop naar bedrijven, die pas een dag voor de verkoop werden opgericht, er volledig op gericht het schuldeisers moeilijker te maken om hun geld te krijgen. Daarom wil ze dat de verkoop en hypotheek worden teruggedraaid. Wassenaar schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het verwacht dat deze rechtszaak in het tweede of derde kwartaal van dit jaar plaatsheeft.
Van de Putte is ondertussen bezig zijn vastgoedportefeuille flink uit te dunnen. Het meeste bezit had hij in Noordwijk, maar dat is voor 60 miljoen euro verkocht aan Adriaan van Erk Groep. Ook daar is overigens ruzie, want Van de Putte heeft de grond wel verkocht, maar weigert die te leveren. Op aandringen van de rechter wordt daar nu nog over gesproken. Verder heeft zijn bedrijf Bever Holding ook vastgoed in België, maar daar worden eveneens zaken verkocht. Een leegstaand hotel in Knokke werd vorig jaar verkocht voor 7,5 miljoen euro.