Gevangenen halen geld op voor Oekraïne: 'Ik word er emotioneel van'

De gedetineerde heeft een hart in de kleuren van de Oekraïense vlag naast zijn celdeur gemaakt
De gedetineerde heeft een hart in de kleuren van de Oekraïense vlag naast zijn celdeur gemaakt © Dienst Justitiële Inrichtingen
DEN HAAG - Een gedetineerde in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van de Scheveningse gevangenis is een inzamelingsactie begonnen onder medegevangenen. Hij haalt geld op voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De man wil zo laten zien dat ook gedetineerden betrokken zijn bij wat er zich afspeelt in de rest van de wereld.
Gedetineerde Alex (niet zijn echte naam) is diep getroffen door de beelden van uiteengedreven families en getroffen moeders met kinderen. 'Ik word er emotioneel van als ik die kinderen zie. Zeker omdat ik zelf een kind heb van 8 jaar oud. Ik weet hoe het is als je als familie niet bij elkaar kunt zijn. Daarom vind ik dit een heel belangrijk doel.'
Alex heeft naast zijn celdeur een hart geplakt in de kleuren van de Oekraïense vlag. 'Hart voor Hart', zo noemt hij zijn actie. Binnenkort gaat hij speciaal in maatpak langs de celdeuren van andere PPC-bewoners om geld op te halen. Of eigenlijk meer de toezegging van een donatie, want er is geen contant geld in de gevangenis. Gedetineerden kunnen een bedrag toezeggen, en dat wordt dan van hun rekening gehaald en op giro 555 gestort.

Even niet roken

'Het hoeft niet veel te zijn', aldus Alex. 'Gewoon wat diegene kan missen. Zelf heb ik ook een bedrag overgemaakt. Dat ik dan even niet kan roken, is niet erg.' Hij hoopt zoveel mogelijk medegedetineerden te overtuigen om geld over te laten maken.
Ook in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is een inzamelingsactie geweest op initiatief van een gevangene, Rutger. Hij voelde zich machteloos omdat hij vanuit zijn cel het gevoel had geen steentje te kunnen bijdragen. Met de inzameling kon hij toch wat doen. Zijn actie leverde 812 euro op.