Kinderen 'slapen' 2000 euro bij elkaar in Madurodam

Slapende kinderen in Madurodam
Slapende kinderen in Madurodam © Omroep West
DEN HAAG - Een groep kinderen werd woensdagochtend op een wel heel bijzondere plek wakker: midden in Madurodam. Het leverde bovendien 2000 euro op voor het goede doel. In het kader van de actie #bedvoorbed ruilden de kinderen hun 'veilige' bed thuis in voor een slaapplek in de buitenlucht. Hoewel van slapen uiteindelijk niet veel kwam, zat de stemming er 's ochtends vroeg nog behoorlijk in. De opbrengst van de actie gaat naar vluchtelingen uit Oekraïne.
'Nee, we hebben niet veel geslapen', reageert één van de jonge deelnemers in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'We begonnen buiten, maar het was te koud en toen zijn we naar binnen verhuisd.' De kinderen vinden de actie hoe dan ook geslaagd. Bovendien draagt het bij aan de bewustwording.
Nachtje buiten slapen in Madurodam voor aandacht kindvluchtelingen
'Je gaat toch denken: die vluchtelingen slapen dus elke dag zo', zegt een meisje dat zelf maar tot een tukje van twee uurtjes kwam. 'Je denkt eraan hoe koud zij het kunnen hebben en hoe erg het voor hen is. Ik vind het cool hoe wij een beetje kunnen leveren.'

2000 euro voor Stichting Vluchteling

De actie #bedvoorbed is opgezet door Young Impact, samen met KRO-NRCV en de maatschappelijke diensttijd (MDT). Wendy Kakebeeke, directeur van Young Impact: 'We hebben dit heel mooi met Madurodam kunnen afstemmen. Hopelijk inspireren de jongeren andere kinderen dit ook te gaan doen.'
De nachtelijke goededoelenactie in Madurodam leverde 2000 euro op. Het geld wordt in samenwerking met Stichting Vluchteling besteed aan noodhulppakketten voor minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne. Ook op andere unieke locaties, zoals de Johan Cruijff Arena in Amsterdam en Stadion Galgenwaard in Utrecht, overnachtten jongeren voor het goede doel.