Drie jaar cel geëist vanwege explosie en brand in woning Sassenheim

Explosie bij de woning in Sassenheim
Explosie bij de woning in Sassenheim © Regio 15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de 34-jarige Mitchel F. uit Sassenheim omdat hij een brand en een explosie in zijn woning aan de Westerstraat zou hebben veroorzaakt. Een kozijn uit zijn appartement werd door de gigantische knal twaalf meter over straat geblazen. In totaal raakten zes woningen zwaar beschadigd.
Door de brand en de explosie op 10 mei vorig jaar zijn de getroffen huizen nog steeds onbewoonbaar. De ontploffing had plaats in de woonkamer van Mitchel F. Bewoners zagen hem na de knal wegwandelen met zijn hond. Hij werd dezelfde dag door de politie opgepakt.
Bij de Haagse rechtbank ontkende de verdachte woensdag dat hij de brand en explosie veroorzaakt heeft. 'Ik heb nog steeds geen idee hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren', zei hij tegen de rechters. Hij stond naar eigen zeggen in zijn keuken soep op te warmen, toen hij een black-out kreeg. 'Van een explosie kan ik me niets herinneren.'

'Brand is niet spontaan ontstaan'

Onderzoekers vonden in de woonkamer motorbenzine. Ook lagen er verschillende gasflessen, die door de brand zouden zijn opengereten en ontploft. Volgens het OM is het niet aannemelijk dat de brand in de woonkamer spontaan is ontstaan, of dat er iets mis was met de elektriciteit in de woning. De verdachte heeft 'in een waanzinnige bui' de brand aangestoken, concludeerde de officier van justitie woensdag bij de rechtbank.
Hij zou een 'immens risico' hebben genomen dat mensen iets zou overkomen. 'Door extreem geluk zijn er echter geen gewonden gevallen', aldus de officier van justitie. Deskundigen hebben vastgesteld dat F. last heeft van schizofrenie. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd en gebruikte daarnaast ook drugs.

Cruciale vraag blijft onbeantwoord

Volgens zijn advocaat is er geen bewijs dat F. de woning heeft aangestoken. Als de man zelf zijn woning in lichterlaaie zou hebben gezet, dan had hij volgens hem brandwonden of ander letsel opgelopen. Maar dat was niet het geval. 'De cruciale vraag wie de brand heeft aangestoken, blijft onbeantwoord', meende de advocaat. Uitspraak over zes weken.