Foutje bij themastemmen in Den Haag: 1000 stemmen gaan verloren

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © ANP
DEN HAAG - Een technische fout dreigt een proef met stemmen op thema in Den Haag te verknallen. In drie wijken konden bewoners themastemmen, maar de eerste duizend stemmen zijn door een technisch mankement verloren gegaan. De gemeente probeert deze mensen alsnog te verleiden om te stemmen. 'We betreuren het dat dit technisch probleem zich voor heeft gedaan', schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.
Het stemmen op thema is een proef die op initiatief van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is opgezet. Naast het stemmen op partijen en personen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen 29.000 Hagenaars ook hun voorkeur uitspreken voor thema's. Deze thema’s kan het nieuwe stadsbestuur meenemen in hun beleid.
Voor de proef heeft de gemeente duizenden bewoners een brief met een unieke stemcode gestuurd. Zij kunnen deze code invoeren op de computer en op deze manier tot en met 31 maart hun voorkeursthema doorgeven. Het stemmen zelf is anoniem, stelt de gemeente.

Niet opgeslagen

Vanaf vrijdag 17 maart kon er worden gestemd. 'In de eerste dagen hadden al veel inwoners hun themastem uitgebracht', schrijft het college. 'Op maandagochtend al circa tweeduizend mensen. Echter, door een technisch probleem zijn de eerste duizend themastemmen verloren gegaan. Die ingezonden data zijn helaas niet opgeslagen in het systeem.'
De gemeente gaat deze stemmers een excuusbrief sturen met het verzoek om nogmaals hun themastem uit te brengen. 'We kunnen deze inwoners persoonlijk benaderen doordat we met een individuele stemcode werken. De inzendingen zijn en blijven anoniem', aldus de gemeente.

Optimistisch

De gemeente blijft optimistisch over de uitkomst van de proef. 'Gezien de opkomst tot nu toe denken we echter dat het geen grote consequenties zal hebben voor de uiteindelijke resultaten van het themastemmen. We verwachten dat de respons op 1 april 2022 hoog genoeg is om een representatief beeld per wijk te schetsen.' Hoe de fout heeft kunnen ontstaan, zal worden onderzocht.