Huurder dood door koolmonoxide: Hagenaar krijgt taakstraf

Verschillende hulpdiensten in de Weimarstraat
Verschillende hulpdiensten in de Weimarstraat © Regio15
DEN HAAG - Hagenaar Reis K. (46) is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden vanwege de koolmonoxidedood van een Poolse onderhuurder. Vrienden van het slachtoffer vonden hem drie jaar geleden levenloos op bed, in een kamer boven de kapsalon van K. aan de Weimarstraat in Den Haag.
De 38-jarige man bleek te zijn overleden aan koolmonoxidevergiftiging. De giftige dampen kwamen uit een vieze cv-ketel in de keuken naast de kamer van de overleden Pool. De rechtbank gaat er nu vanuit dat deze ketel vanaf 2013 niet was onderhouden.
K. beweerde twee weken geleden, tijdens de zitting, dat hij in 2017 of 2018 nog onderhoud heeft laten plegen aan de cv-ketel. Volgens de rechtbank heeft K. dat echter niet kunnen aantonen. De Hagenaar was als hoofdhuurder van de ruimte wel verantwoordelijk voor het onderhoud aan de ketel.

Klanten wezen K. op slechte staat cv-ketel

Doordat hij dit heeft verwaarloosd, is K. schuldig aan de koolmonoxidevergiftiging van zijn Poolse onderhuurder, meent de rechtbank. Ze constateert dat de verdachte de schuld buiten zichzelf probeert te leggen. 'Bovendien was het slachtoffer een kwetsbare huurder die geen andere woonruimte leek te kunnen krijgen en in zekere mate afhankelijk was van de verdachte.'
De straf van de rechtbank wijkt niet veel af van de strafeis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie meende dat K. een voorwaardelijke celstraf van twee maanden moest krijgen en een werkstraf van 160 uur. Volgens de aanklager hadden twee klanten van de verdachte hem erop gewezen dat de cv-ketel niet deugde. Met die informatie zou K. echter niets gedaan hebben.