Prachtig lenteweer ramp voor hooikoortspatiënt: veel eerder pollen in de lucht

Pollen in de lucht ramp voor hooikoortspatiënt
Pollen in de lucht ramp voor hooikoortspatiënt © ANP
LEIDEN - Hooikoortspatiënten zullen ervan balen: dankzij het warme en zonnige lenteweer kunnen zij dit jaar eerder klachten krijgen. Daarvoor waarschuwen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University. Door de weersomstandigheden komen de berken eerder in bloei en blijven de pollen lang in de lucht hangen. Wie hooikoorts heeft en tóch van de zon wil genieten moet dus op tijd met de medicatie starten.
'De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een allergie voor berkenpollen', luidt de waarschuwing van het LUMC. Volgens de wetenschappers kunnen lage hoeveelheden pollen al klachten veroorzaken. 'Het is goed om te weten dat berkenpollen dit jaar ongewoon vroeg in de lucht kunnen verschijnen. Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten.'
Berkenbomen
Berkenbomen © Pixabay
Volgens de universiteiten ligt de piekperiode van het berkenpollenseizoen dit jaar tussen eind maart en 18 april. In die periode komen bij droog weer de meeste berkenpollen in de lucht voor. Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen hoeven zich nog geen zorgen te maken. 'Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien', stellen de universiteiten gerust. De piek van het graspollenseizoen valt meestal tussen eind mei en juni.